Ο Κόμπι Μπίτον, διευθύνων σύμβουλος του Ισραηλινοελληνικού Εμπορικού Επιμελητήριου, μας μιλά από το Τελ Αβίβ. Εκφράζει την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, μας λέει πως η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους και δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού και τονίζει ότι το Ισραήλ θα ξεπεράσει την απειλή για την ασφάλειά του και θα βγει ενισχυμένο και πιο δυνατό. 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε από την Ιερουσαλήμ την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Ποιες είναι οι προοπτικές για τις διμερείς σχέσεις και ποιο το όραμά σας; 

Προσωπικά εκτιμώ ιδιαίτερα την επίσκεψη υποστήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλη μια επίστρωση σε αυτή την αληθινή συμμαχία μεταξύ των δύο λαών και των δύο εθνών. Πάντοτε χρειάζεσαι έναν φίλο, ειδικά σε στιγμές ανάγκης. Και τώρα είναι η ώρα. Αλλωστε, πρέπει να γνωριστούμε καλύτερα χωρίς προκαταλήψεις ή ψεύτικες ειδήσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέλλον μας υπόσχεται ευημερία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ξεπεράσουμε την απειλή για την ασφάλεια στο Ισραήλ και θα βγούμε ενισχυμένοι και πιο δυνατοί. Τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ εκτίθενται σε περιφερειακές απειλές και μαζί θα τις ξεπεράσουμε. Η οικονομική, ασφάλεια, η κοινωνική και ερευνητική συνεργασία αυξάνονται, είναι σημαντικό να πούμε ότι εμείς, ως Ισραηλινοί, ερχόμαστε με καλές και διαφανείς προθέσεις και δεν αφήνουμε κανέναν να το μεταφράσει αυτό σε ελεύθερη μετάφραση σε απειλή του ενός ή του άλλου είδους. 

Η χώρα σας δέχεται επίθεση από τρομοκρατική οργάνωση. Οι επιθέσεις από τη Γάζα και η απάντηση της IDF πρόκειται θα επηρεάσουν την οικονομία και την ανάπτυξη του Ισραήλ μακροπρόθεσμα; 

Μας επιτέθηκαν τρομοκράτες τόσο από το Νότο, από τη Χαμάς, όσο και από το Βορρά, από τη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζονται και οι δύο από το Ιράν. Μια επίθεση από το Νότο που δεν την έχουμε ζήσει όπως φάνηκε στα αποτελέσματά της και τις πράξεις σκληρότητας και βαρβαρότητας που αποκαλύφθηκαν στα μάτια όλου του κόσμου. Και ας μην μπερδευόμαστε, δεν πρόκειται για αγώνα για δικαιώματα και έδαφος, αλλά για απύθμενο μίσος. Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους· δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού. Αυτοί που ζητούν «Ελεύθερη Παλαινστίνη» έχουν δίκιο. Για να τους ελευθερώσει από την κυριαρχία και την τυραννία της Χαμάς και των συμμάχων της. Η οικονομική και ψυχική δύναμη του κράτους του Ισραήλ θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Αυτός ο πόλεμος μας επιβλήθηκε, αλλά σε περιόδους ανάγκης είμαστε όλοι ενωμένοι, Ισραηλινοί και Εβραίοι. Μετά από κάθε κρίση, προκύπτουν νέες οικονομικές ευκαιρίες και το παρελθόν αποδεικνύει ότι ξέρουμε πώς να βγούμε από μια κρίση και να δημιουργήσουμε και να εκμεταλλευτούμε νέες ευκαιρίες. Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά που θα ακολουθήσει μια εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη. 

Τι γίνεται με τις Συμφωνίες του Αβραάμ; Παρακολουθούμε το τέλος των προσπαθειών και των προοπτικών εξομάλυνσης; 

Λίγες μέρες πριν από την απροσδόκητη επίθεση της Χαμάς, το καυτό θέμα στο ισραηλινό σύστημα ασφαλείας ήταν η πιθανή συμφωνία εξομάλυνσης με τη Σαουδική Αραβία. Εξαρτάται από την έκβαση του πολέμου. Αν το Ισραήλ δεν κερδίσει με εντυπωσιακό τρόπο και δεν πετύχουμε τους στόχους, τότε θα κινδυνεύσουν όλες οι συμφωνίες του Αβραάμ που περιλαμβάνουν τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο, καθώς και οι ειρηνευτικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Οι ειρηνευτικές συμφωνίες βασίζονται σε μια αρχή – το Ισραήλ είναι ισχυρό. Για αυτούς, το Ισραήλ μπορεί να είναι μια δύναμη ενάντια στο Ιράν. Θα πρέπει να καθαρίσουμε τη Γάζα από στρατιωτικές δυνατότητες· θα πάρει χρόνο. Η Χαμάς είναι εχθρός όλων των χωρών του Κόλπου εκτός από το Κατάρ. Συμπερασματικά, θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και θα φτάσουμε σε ένα μέρος όπου θα ενισχυθούν οι Συμφωνίες του Αβραάμ και θα ενταχθούν και άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. 

Θα εμβαθύνει η συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στον ενεργειακό τομέα; 

Το τριμερές πλαίσιο Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την υπεράσπιση της περιφερειακής ασφάλειας και του ενεργειακού μέλλοντος. Από τη θέσπιση αυτού του πλαισίου τον Ιανουάριο του 2016, η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών διευρύνεται: σε αυτό το μπλοκ, υπάρχει κάτι που μπορεί να επιφέρει μια αλλαγή στην περιφερειακή αρχιτεκτονική με τρόπο που να συμβάλει στην εθνική ισχύ των τριών χωρών. Ο ενεργειακός τομέας είναι ο πυλώνας. Η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας θα ενισχύσει τη θέση των τριών χωρών στην περιοχή και θα συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης γενικότερα.