Η μία μετά την άλλη μπαίνουν οι τρικλοποδιές στον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ προσπαθεί να ανασυγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και να χαράξει μια σταθερή γραμμή για την πορεία του κόμματος και τις κυβερνητικές συνεργασίες.

 

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

 

Μέχρι πρότινος η πιο δύσκολη υπόθεση που είχε να διαχειριστεί από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν το σκάνδαλο με το Κατάρ και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή. Παρότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε διαγράψει άμεσα την κυρία Καϊλή, η ρητορική περί «δούρειου ίππου της ΝΔ» αποδείχτηκε εντελώς λανθασμένη και είχε προκαλέσει πολλές εσωκομματικές γκρίνιες.

Με τον καιρό, φάνηκε πως η Χαριλάου Τρικούπη ξεπέρασε τη συγκεκριμένη περίπτωση και έδειξε να ανακάμπτει σταδιακά. Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων και η σταθεροποίηση της γραμμής στο ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας συνέβαλαν καταλυτικά σε αυτό. Τα ήρεμα νερά του προηγούμενου διαστήματος τάραξαν οι πληροφορίες για συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

 

Έμμεση επιβεβαίωση

Οι διαρροές από το περιβάλλον Παπανδρέου επιβεβαίωναν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, όμως είχε αμιγώς κοινωνικό χαρακτήρα και ότι έγινε στο σπίτι του δημοσιογράφου, Νίκου Φελέκη, ανήμερα της ονομαστικής εορτής. Θέλησαν, δηλαδή, να δείξουν ότι δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα η επαφή των δύο ανδρών.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, φαίνεται να είναι διαφορετική, δεδομένου ότι ο κ. Παπανδρέου, ακόμα και στην ανάρτησή του σε σχέση με τα σενάρια περί τη συνάντηση, επανέλαβε ότι είναι γνωστές οι πολιτικές απόψεις του, δηλαδή η θέση του περί προοδευτικής διακυβέρνησης.

Η ουσία είναι ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διαμορφώνεται ένα στρατόπεδο με σημείο αναφοράς τον Γιώργο Παπανδρέου, το οποίο υπόγεια πιέζει για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιο μυημένοι έχουν αντιληφθεί ότι το κλειδί για τις εξελίξεις είναι η σύνθεση της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας που θα συγκροτηθεί.

 

Συσχετισμός δυνάμεων

Για παράδειγμα, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πηγαίνει στις εκδηλώσεις συγκεκριμένων υποψηφίων, θέλοντας έτσι να έχει τη μέγιστη δυνατή επιρροή στην κοινοβουλευτική ομάδα. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία του στην εκδήλωση της Τόνιας Αντωνίου στον Νότιο Τομέα, της Εφης Χαλάτση στον Βόρειο Τομέα και του Δημήτρη Διαμαντίδη στη Β΄ Πειραιά. Και οι τρεις τον είχαν υποστηρίξει με φανατισμό στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Εκτός των προαναφερθέντων, ισχυρό ρόλο στην προώθηση της «γραμμής Παπανδρέου» παίζουν στελέχη όπως ο Κώστα Λαλιώτης, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας, ενώ σε αυτήν τη λογική φέρεται να κινείται και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος εδώ και καιρό έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει εκ των πραγμάτων δυσκολία να αντιμετωπίσει τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου διότι αφενός βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν είναι εύκολο να ανοίξει μέτωπο με το πρώην πρωθυπουργό, αφετέρου διότι δεν είναι ξεκάθαρο στους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη το περιεχόμενο των επαφών του κ. Παπανδρέου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μουρμούρα στο παρασκήνιο, καθώς έχει δημιουργηθεί περιρρέουσα ατμόσφαιρα για υπόγειες διεργασίες ενός τμήματος του ΠΑΣΟΚ με την Κουμουνδούρου. Είναι ξεκάθαρο πως αυτές οι κινήσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν το πράσινο φως του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση για επαφή και πολύ περισσότερο συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα.

 

«Άκυρο» από Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δύο διαδοχικές συνεντεύξεις σε Αction 24 και «Καθημερινή της Κυριακής» περιέγραψε το σχέδιό του σε σχέση με το ζήτημα της διακυβέρνησης και την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Ζητεί ισχυρή εντολή για να είναι πιο δυνατή η διαπραγματευτική του δυνατότητα, αναφέροντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει ένα πλαίσιο πέντε έως δέκα σημείων με βάση τα οποία θα εξετάσει τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Με όλους τους τρόπους έχει διαμηνύσει πως ο ίδιος δεν κοιτά ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά και πως το θέμα του είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις. Εάν αυτές δεν καταστούν εφικτές, υπογραμμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα είναι την επόμενη μέρα μια συνεπής αντιπολιτευτική δύναμη στη βάση αρχών.