Την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου παρουσιάζονται οι εκθέσεις για τη διεύρυνση από την Κομισιόν. Μεταξύ αυτών και της Τουρκίας, η οποία αναμένεται να είναι αρνητική και με σκληρή γλώσσα σύμφωνα με τα προσχέδια.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να τονίσει ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι σε τέλμα και να υπογραμμίσει ότι πρέπει να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με στόχο το ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, αναμένεται να επισημανθεί ότι η Άγκυρα πρέπει να ανακαλέσει τις ενέργειες που έχουν λάβει χώρα στα Βαρώσια. Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, επισημαίνεται η βελτίωση των σχέσεων μετά του σεισμούς στην Τουρκία όπως και το ότι ακολούθησαν ανταλλαγές υψηλού επιπέδου.

Τέλος, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες της ΕΡΤ, ενώ αναμενόταν να παρουσιαστεί και η έκθεση, δεύτερη έκθεση δηλαδή, από την Κομισιόν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, την οποία είχε ζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τελικά δεν θα παρουσιαστεί την Τετάρτη αλλά σε νεότερο χρόνο.