Κοινωνικό μέρισμα: Στις 17 Δεκεμβρίου ανοίγει η εφαρμογή (vid)

32

«Η ΗΔΙΚΑ θα αρχίσει να ετοιμάζει απλή εφαρμογή, η οποία λογικά θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου» για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σταικούρας σχολίασε και τις ανριδράσεις που διατυπώνονται για όσους εξαιρούνται από τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος 2019, λέγοντας: «Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ τις αντιδράσεις, όμως ως υπουργός οφείλω να ενεργήσω με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Θα ήμουν ευτυχής να μοιράζω λεφτά αλλά δεν υπάρχουν» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι:«Έξι μήνες πριν, η προηγούμενη κυβέρνηση μοίρασε αυτό που προσδοκούσαν οι πολίτες προεκλογικά και μάλιστα το εξάντλησε και είπε πως δεν μένει τίποτα για να δοθεί επιπλέον. Το κοινωνικό μέρισμα 2019 δόθηκε ως 13η σύνταξη τον Μάιο» ανέφερε ο υπουργός.

«Βρήκαμε 0 ευρώ περιθώριο για να μοιράσουμε και καταφέραμε να δημιουργήσουμε χώρο 175 εκατ. ευρώ» εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως ο χώρος αυτός αξιοποιήθηκε με μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και η μείωση προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. «Δώσαμε και 200 εκατ. στη ΔΕΗ για να σώσουμε τον οργανισμό» πρόσθεσε.

«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε επιπλέον χώρο, προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο αυτά τα 175 εκατ., τα οποία δεν υπήρχαν, εξαιτίας των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Θα ήμουν ευτυχής να δώσω παραπάνω αλλά δεν υπάρχουν, κι εγώ οφείλω να είμαι ειλικρινής, υπεύθυνος και σοβαρός».

Ο υπουργός επισήμανε πως πρέπει να διακρίνεται η έκτακτη ενίσχυση που δίνεται τώρα από την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, στην οποία εντάσσονται τα όποια επιδόματα.

«Εμείς ως υπουργείο Οικονομικών λέμε πως βρήκαμε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για να βοηθήσουμε κάποια νοικοκυριά και προσπαθήσαμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Προφανώς υπάρχουν κι άλλα θέματα, έχουμε πλήρη επίγνωση» αναγνώρισε. «Δεν ζω εκτός πραγματικότητας, αλλά έχουμε 175 εκατ. έξτρα, αυτά πρέπει να μοιράσουμε. Δεν υπάρχουν περισσότερα για να εντάξουμε κι άλλες κοινωνικές ομάδες στους δικαιούχους. Προεκλογικά είχαμε πει πως δεν θα υπάρξει καθόλου μέρισμα, επειδή τα είχε δώσει όλα η προηγούμενη κυβέρνηση. Η κοινωνία έχει προσδοκίες και καλώς έχει αλλά αυτά τα χρήματα έχουμε διαθέσιμα, και μάλιστα αρχικά δεν υπήρχαν. Το Σαββατοκύριακο ήταν 200.000 οι ωφελούμενοι του κοινωνικού μερίσματος, τώρα φτάσαμε στις 250.000 επειδή προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που δημιουργείται κάθε μήνα στον προϋπολογισμό. Αν ήταν λιγότερα χρήματα σε περισσότερους δικαιούχους θα έλεγαν πολλοί πως δίνουμε ψίχουλα, αυτή η συζήτηση δεν έχει τέλος».

Αναφορικά με ανθρώπους που πήραν τα περασμένα χρόνια επιδόματα αν και στην πραγματικότητα δεν τα δικαιούνταν- ακόμα και πολιτικοί, που τα πήραν και τα επέστρεψαν άρον άρον – ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τέθηκαν σε ισχύ επιπλέον φίλτρα προκειμένου τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν.

«Έχουμε δημοσιονομικό χώρο τον οποίο κατανέμουμε με δίκαιο τρόπο επ’ ωφελεία του συνόλου της κοινωνίας. Η πολιτική μας δεν έχει ταξικό πρόσημο αλλά θα βοηθηθούν παραπάνω μικρά και χαμηλά εισοδήματα» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr