Με επιστολή που απέστειλαν FIFA και UEFA προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σήμερα Τρίτη 16 Αυγούστου, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, τις «εποικοδομητικές συζητήσεις για τη διευκόλυνση της εγγραφής ποδοσφαιρικών σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων». Υπογραμμίζουν ότι «όπως έχουμε επαναλαμβανόμενα τονίσει, αναγνωρίζουμε πλήρως ότι υπάρχουν νόμιμοι λόγοι για την ελληνική Κυβέρνηση να θεσπίσει εύλογα και αντικειμενικά κριτήρια για να λαμβάνουν οι αθλητικοί φορείς κρατική υποστήριξη και δημόσια χρηματοδότηση, όπως η διασφάλιση ελάχιστων προτύπων καλής διακυβέρνησης σε όλα τα αθλήματα».

Αναφέρουν, επιπλέον, πως «με σεβασμό σας παροτρύνουμε να επεκτείνετε επαρκώς την προθεσμία εγγραφής (της 17ης Αυγούστου), ώστε να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις συζητήσεις με σκοπό τη διευκόλυνση της εγγραφής των σωματείων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η ΕΠΟ μπορεί να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του καταστατικού της FIFA και της UEFA».

Προτείνουν, μάλιστα, «τη σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου σας, της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής και κατάλληλης λύση επί του θέματος».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε άμεσα σε FIFA και UEFA τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που επαναλαμβανόμενα επιδοκιμάζετε και αναγνωρίζετε πλήρως την αναγκαιότητα διασφάλισης ελάχιστων προτύπων καλής διακυβέρνησης στο ποδόσφαιρο και σε όλα τα αθλήματα, καθώς και τις ρυθμίσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, θεσπίζοντας εύλογα και αντικειμενικά κριτήρια αναγνώρισης των αθλητικών φορέων, προκειμένου να διέπει η νομιμότητα και η διαφάνεια το αθλητικό τοπίο της χώρας μας.

Αποδεχόμαστε με χαρά την πρότασή σας για συνάντηση και κοινή ομάδα εργασίας και σας περιμένουμε, το συντομότερο δυνατό, ώστε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία για την εγγραφή όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων στο Μητρώο. Σε αναμονή της άφιξής σας, θα δώσουμε παράταση στην προθεσμία της 17ης Αυγούστου 2022, ως καταληκτικής ημερομηνίας για την επικαιροποίηση των στοιχείων των αθλητικών σωματείων που ήταν εγγεγραμμένα στο Μητρώο 2021».

Κατόπιν όλων αυτών και εν όψει του άμεσου προσδιορισμού της συνάντησης που ζήτησαν FIFA και UEFA, δεν θα πραγματοποιηθεί η σχετική με το Μητρώο αυριανή συνάντηση με την ΕΠΟ, σε συνέχεια εκείνης της 10ης Αυγούστου.