Ο Σεμπάστιαν Κόε, δήλωσε σήμερα (17/2) ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) της οποίας ηγείται, θα μελετήσει πρώτα την κατάσταση των Ρώσων υπό το πρίσμα των κυρώσεων κατά του ντόπινγκ, πριν εξετάσει τα δεδομένα που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει ένταση σε διεθνές επίπεδο.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) «εξόργισε» πρόσφατα το Κίεβο, προτείνοντας έναν οδικό χάρτη για την επιστροφή των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών, οι οποίοι έχουν αποκλεισθεί από τις περισσότερες παγκόσμιες διοργανώσεις για ένα χρόνο, υπό ουδέτερη σημαία και με την προϋπόθεση ότι δεν «έχουν υποστηρίξει ενεργά τον πόλεμο στο Ουκρανία».
Στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου της, που θα γίνει τον επόμενο μήνα, η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) θα συζητήσει «συγκεκριμένα τον οδικό χάρτη επαναφοράς σε σχέση με τις αποτρόπαιες επιθέσεις στην ακεραιότητα του αθλήματός μας μέσω ντόπινγκ», επεσήμανε ο Κόε, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία για το World Cross-Country.
Υπενθυμίζεται, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, έχει αποκλεισθεί από τα τέλη του 2015, επειδή δημιούργησε ένα θεσμοθετημένο σύστημα ντόπινγκ και οι αθλητές της αναγκάσθηκαν να αγωνίζονται σε μεγάλους παγκόσμιους αγώνες υπό ουδέτερα «χρώματα».
Στην επόμενη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο της World Athletics, καλείται να εξετάσει την έκθεση μιας ομάδας εργασίας, που αποτελείται από ανεξάρτητους ειδικούς, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι Ρώσοι.
Μόνο στο τέλος των συζητήσεων γύρω από αυτήν την έκθεση «θα προχωρήσουμε στο δεύτερο θέμα», αυτό της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο Σεμπάστιαν Κόε, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο επικεφαλής του παγκόσμιου κλασσικού αθλητισμού, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στον χώρο, είναι «λίγο πιο περίπλοκη», λόγω των κυρώσεων κατά του ντόπινγκ, σχετικά με την Ρωσική Ομοσπονδία εδώ και χρόνια.
Οσον αφορά στις συνέπειες από την εισβολή στην Ουκρανία, ο Βρετανός παράγοντας, είπε ότι η θέση του παραμένει «πολύ σαφής»: «Ολοι οι αθλητές, καθώς και το βοηθητικό προσωπικό, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση της ΔΟΕ, αποκλείονται από όλες τις διοργανώσεις που διοργανώνει η World Athletics, για το εγγύς μέλλον».
Εκτοτε, η πρόταση της ΔΟΕ για έναν οδικό χάρτη για την επανένταξη Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, έχει προκαλέσει σάλο, ενώ το Κίεβο την έκρινε ως «απαράδεκτη».
Οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποστήριξης προς την Ουκρανία, έχουν απειλήσει να μποϊκοτάρουν διεθνείς αγώνες σε περίπτωση παρουσίας Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών, ακόμη και με ουδέτερη σημαία.