Συνεχίζεται το ντόμινο στις αγορές που ξεκίνησε με την πτώχευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank. Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκαλεί στις ευρωπαϊκές αγορές η Credit Suisse, η μετοχή της οποίας καταποντίζεται, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να σημειώνει βουτιά 3,34% (στις 1:20 το μεσημέρι).

Η μετοχή της Credit Suisse κατρακύλησε κατά 21%, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό. Το γεγονός οφείλεται στην παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, δηλαδή της Saudi National Bank, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%).

Μάλιστα, οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών της ελβετικής τράπεζας. Σε τραπεζικό sell off οδηγήθηκαν και η Societe Generale που ανέστειλε τη διαπραγμάτευση με πτώση 9,40%, καθώς και οι τράπεζες Montei dei Paschi και Unicredit.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών καταγράφει απώλειες άνω του 6%. Παράλληλα, τα futures του Dow Jones έφτασαν να υποχωρούν κατά 534 μονάδες ή 1,6%, με εκείνα του S&P 500 να χάνουν 1,8%, ενώ του Nasdaq στο -1,6%.

«Οι αγορές είναι πολύ ευαίσθητες στη ροή των αρνητικών ειδήσεων μετά την έκπληξη του να βλέπεις μια αμερικανική τράπεζα να εξαφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε ο Φρανσουά Λεβιέρ της Lazard Freres Gestion, αναφερόμενος στο ντόμινο στις αγορές που ξεκίνησε από την ημέρα που κήρυξε πτώχευση η αμερικανική SVB.

Τα απόνερα, μάλιστα, φθάνουν έως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα προσυμβόλαια του Dow Jones να προμηνύουν βουτιά σχεδόν 600 μονάδων. Βαριές απώλειες αναμένονται και στους S&P 500 – Nasdaq.

 

Πιέσεις λόγω Credit Suisse και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Έντονη ανησυχία καταγράφεται την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, εν μέσω της γενικευμένης αναταραχής για το μέλλον της Credit Suisse.

Ο τραπεζικός κλάδος, αναμφίβολα, τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής, με τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς να χάνουν έως 8,6%. Στα υπόλοιπα blue chips, η Mytilineos διορθώνει αισθητά (-3,7%) μετά το χθεσινό ράλι, ενώ σε έντονα αρνητικό έδαφος βρίσκονται και οι Lamda, Sarantis, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Autohellas, ΕΛΠΕ, Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Motor Oil.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ισχυρή πτώση κατά 4,35% και διαμορφώνεται στις 1.027,35 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 46,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.074,07 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 51 μονάδες (από 1.027,13 έως 1.078,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 104,9 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται εκ νέου στο στρόχαστρο των ρευστοποιήσεων, καθώς κατακρημνίζεται στο -6,87% και τις 776 μονάδες. Κι αυτό οφείλεται στο αβέβαιο μέλλον της Credit Suisse, το οποίο παρασέρνει πτωτικά το σύνολο των ευρωπαϊκών τίτλων.

Η μετοχή της Alpha Bank, βουλιάζει στο -8,6% και το 1,15 ευρώ. Κατά 7,2% μειώνεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία επανέρχεται κάτω του ορίου των 2 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank εμφανίζει απώλειες στο -7,1% και το 1,25 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να έπεται στο -4,6% και τα 4,6 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -8,64% 1,152 ευρώ
Eurobank -7,16% 1,2575 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -4,68% 4,62 ευρώ
Πειραιώς -7,18% 1,94 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,78% και 2.511 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos περιορίζεται στο -3,7% και τα 23,8 ευρώ, διορθώνοντας μετά τα ισχυρά κέρδη της Τρίτης (+5,3%).

Η μετοχή της Lamda Development, παράλληλα, υποχωρεί κατά -3,5% και χάνει τα 6 ευρώ, ενώ άνω του 4% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις Sarantis, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Σε τουλάχιστον 3% ανέρχεται η κάμψη και στις Autohellas, ΕΛΠΕ, Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Motor Oil. Η μοναδική διασωθείσα μετοχή είναι αυτή της Aegean, η οποία προσπαθεί να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 13 μετοχές κινούνται ανοδικά, 98 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 71,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.