Πρέπει να αναμένεται ότι «η Ρωσία θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της αυτή την εβδομάδα», τόνισε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου αυτής της εβδομάδας στο οποίο αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τη χορήγηση καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ στην Ουκρανία.

Σήμερα αρχίζει «μια αληθινά ιστορική εβδομάδα», είπε ο κ. Ζελένσκι, αναφερόμενος στην απόφαση αυτή. «Από το 1991, έχουν υπάρξει ελάχιστες τόσο καθοριστικές αποφάσεις υπήρξαν για την Ουκρανία όσο αυτή που περιμένουμε σήμερα», πρόσθεσε, επιμένοντας πως είναι «πεπεισμένος πως μόνο η θετική απάντηση είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης» στο σύνολό της.

Μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 αναμένεται να αποφασίσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής εάν θα χορηγήσουν στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη. Για το πράσινο φως απαιτείται ομοφωνίας.

Ως τότε «προφανώς, αναμένουμε ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της αυτή την εβδομάδα», αλλά «είμαστε έτοιμοι».

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, οι ρώσοι «συγκεντρώνουν τα στρατεύματά τους προς την κατεύθυνση του Χαρκόβου (βορειοανατολικά) και της περιφέρειας της Ζαπορίζιας (νότια) και βομβαρδίζουν ακόμη τις υποδομές μας για τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα», όμως «θα ανταποδώσουμε αυτές τις επιθέσεις», διεμήνυσε, παραδεχόμενος ότι οι δυνάμεις του υπέστησαν «μεγάλες απώλειες» μεν, αλλά διαβεβαιώνοντας ότι «κρατάνε».

Από την πλευρά του, ο Σερχίι Χαϊντάι, κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, είπε πως οι Ρώσοι «αποπειράθηκαν» να προελάσουν προς την Τοσκίβκα, «εν μέρει το κατάφεραν», όμως ανέλαβε δράση «το πυροβολικό μας και μπορούμε να πούμε ότι η προσπάθεια προέλασης δεν είχε επιτυχία».

Η Τοσκίβκα βρίσκεται νότια της Λισιτσάνσκ, της δίδυμης πόλης της Σεβεροντονιέτσκ, που χωρίζει ο ποταμός Ντονέτς.

Στη Λισιτσάνσκ, γίνονταν προετοιμασίες για οδομαχίες, Στρατιώτες έσκαβαν τρύπες, τοποθετούσαν αγκαθωτά συρματοπλέγματα, αστυνομικοί μετέφεραν απανθρακωμένα ή καταστραμμένα οχήματα στη μέση δρόμων για να επιβραδύνονται εχθρικές κινήσεις.

Ο κ. Χαϊντάι διέψευσε χθες μέσω Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν όλη τη Σεβεροντονιέτσκ, παραδεχόμενος πάντως πως έχουν κυριεύσει «το μεγαλύτερο μέρος της».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του ανακοίνωσε πως πήρε την κοινότητα Μετόλκιν, στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Σεβεροντονιέτσκ.

Οι μάχες μαίνονται στην πόλη αυτή, κλειδί για τον έλεγχο του Ντονμπάς -της ανατολικής Ουκρανίας- που εν μέρει βρίσκεται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

Στο νότιο μέτωπο, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις, «ανίκανες να προελάσουν στο πεδίο», προχωρούν σε βομβαρδισμούς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως έπληξε εργοστάσιο στη Μικολάιφ (νότια) με πυραύλους Κρουζ και κατέστρεψε «δέκα πυροβόλα 155 χιλιοστών M777 και περίπου είκοσι τεθωρακισμένα που είχαν παραδοθεί στο καθεστώς του Κιέβου από τη Δύση τις τελευταίες δέκα ημέρες». Ακόμη, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε ότι ουκρανική μονάδα επλήγη από πυραύλους και υπέστη περίπου 300 απώλειες.

Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως διαρκέσει «χρόνια», προειδοποίησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην Bild am Sonntag ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας τα δυτικά κράτη να στείλουν εξελιγμένα όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις και να στηρίξουν το Κίεβο μακροπρόθεσμα.