Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για τον συντονισμό όσον αφορά τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, θα επισκεφθεί το Γκαζιαντέπ στην Τουρκία και το Χαλέπι και τη Δαμασκό στη Συρία το Σαββατοκύριακο προκειμένου να αξιολογήσει τις ανάγκες μετά τον διπλό φονικό και καταστροφικό σεισμό και να δει πώς τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να ενισχύσουν την υποστήριξή τους με τον καλύτερο τρόπο, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν επιχορήγηση 25 εκατομμυρίων δολαρίων για να συμβάλουν στην έναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα κονδύλια από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών των Ηνωμένων Εθνών (CERF) θα συμβάλουν στην παροχή επείγουσας βοήθειας που θα σώσει ζωές στην περιοχή.

Ο Γκουτέρες άσκησε επίσης πίεση για μεγαλύτερη πρόσβαση της βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία που τελεί υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

«Δρόμοι έχουν καταστραφεί. Άνθρωποι πεθαίνουν. Τώρα είναι η ώρα να διερευνήσουμε όλες τις δυνατές οδούς προκειμένου η βοήθεια και το προσωπικό να φθάσουν σε όλες τις πληγείσες περιοχές», δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Λίγο νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκαίρ Πέντερσεν είχε δηλώσει ότι οι Σύροι που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό έχουν ανάγκη «περισσότερα από τα πάντα» σε ό,τι αφορά τη βοήθεια..

Σήμερα, τέσεερις μέρες μετά την καταστροφή, το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας πέρασε το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.