Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δήθεν προώθηση σημαντικότατων μεταρρυθμίσεων που πρωτίστως θα ενδυναμώσουν την δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης αποδείχθηκε ότι ήταν κενές περιεχομένου.

Στην πραγματικότητα το μόνο που προώθησε η κυβέρνηση με τον Κλεισθένη είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την εφαρμογή της απλής ανατολικής η οποία μπορεί να οδηγήσει τους Δήμους σε ακυβερνησία και δεν προωθεί καμία σημαντική αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το νέο εκλογικό σύστημα τελικά το μόνο το οποίο εξυπηρετεί είναι να αποκτήσει μετεκλογικά ο αποδυναμωμένος ΣΥΡΙΖΑ, ρυθμιστικό ρόλο στην άσκηση της διοίκησης στους δήμους και στις περιφέρειες Ο Δήμαρχος ενώ εκλέγεται από την απόλυτη πλειοψηφία (την πρώτη ή την δεύτερη Κυριακή) θα είναι διαρκώς συναλλασσόμενος για τον σχηματισμό της έκαστε πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι πιθανό μάλιστα οι μειοψηφίες μέσα από διάφορες μεθόδους πολιτικής συναλλαγής μεταξύ τους, να εμποδίσουν την δημοτική αρχή να ασκήσει πραγματική διοίκηση στην διάρκεια της θητείας του. Επιπλέον, τα Δημοτικά συμβούλια θα αναζητούν διαρκώς συγκυριακές πλειοψηφίες, ακόμα και σε ασήμαντα θέματα. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε στο μυαλό μας μόνο καθαρές λύσεις. Η παράταξη «Αθήνα Ψηλά» έχει θέσει ως προετεραιότητα τη συστηματική συνεργασία με όλους, κάτι που και ο ίδιος ο κ. Μπακογιάνης έχει μεχρι σήμερα αποδείξει στις θητείς του ως Δήμαρχος και ως Περιφερειάρχης. Η Αθήνα έχει ανάγκη από τη συμετοχή και τη συνεργασία όλων, ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα με το οποίο διεξάγονται κάθε φορά οι εκλογές. Τα προβλήματα της Αθήνας πρέπει να μας ενώνουν και όχι να μας χωρίζουν!

*Βαφειάδης Νίκος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη