Στη λήψη νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, “έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος”, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό πού θα δοθεί ακριβώς η νέα στήριξη, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

Το νέο πακέτο που θα ανακοινωθεί, καθώς οριστικοποιούνται τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει ο περυσινός προϋπολογισμός, θα ανοίγει το δρόμο για παροχές, αλλά και ανάσες στους φορολογούμενους, με ρυθμίσεις χρεών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο περυσινός προϋπολογισμός θα «γράψει» πλεόνασμα τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει ήδη κατάλογο με εναλλακτικά μέτρα στήριξης που θα αποστείλλει στον πρωθυπουργό, ο οποίος και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Στα σχέδια είναι:

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους, την οποία δεν θα λάβουν μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση στη σύνταξή τους το 2023 λόγω θετικής προσωπικής διαφοράς, αλλά και όσοι πήραν αύξηση αλλά ήταν μικρή.  Συγκεκριμένα την έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν οι περίπου 150.000 συνταξιούχοι που δεν είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την αύξηση του 7,75%, λόγω μεγάλης προσωπικής διαφοράς.

Επίσης το έκτακτο δώρο Πάσχα, για οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Η νέα ευκαιρία για ρύθμιση χρεών, όπου προκρίνεται η αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων καθώς και του πλαισίου των 36 έως 72 δόσεων της περιόδου της πανδημίας.

Τέλος, η νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.