Εβδομάδα οικονομίας -εκτός άλλων απρόοπτων εξελίξεων- είναι αυτή που ξεκινάει για την κυβέρνηση, δεδομένης της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο και της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει την επομένη.
Σε μια πολύ διαφορετική χρονιά από όλες τις προηγούμενες, με την πανδημία, τις οικονομικές συνέπειες αυτής και τις τουρκικές προκλήσεις να επισκιάζουν τα πάντα, ο πρωθυπουργός, σε μια -μικρότερης διάρκειας- ομιλία στο Βελλίδειο, θα κάνει τον απολογισμό της περασμένης χρονιάς και θα περιγράψει τον ετήσιο οικονομικό προγραμματισμό, στοχεύοντας στην υπογραφή ενός νέου συμβολαίου εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Επιδιώκοντας να απαντήσει στις αγωνίες τους, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε αναγκαίο να απαντήσει στις άμεσες ανάγκες της κοινωνίας, αν και, σύμφωνα με το περιβάλλον του, υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσε περισσότερο οραματικά, με φόντο και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας.

Αναπόφευκτα, κατά τις ίδιες πηγές, το βάρος θα πέσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης με την περαιτέρω στήριξη των πληγέντων, έμφαση θα δοθεί στη μείωση των φόρων και των εισφορών, ενώ θα υπάρχει αναφορά και στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, με βάση το τρίπτυχο εξοπλιστικά προγράμματα – ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας – προσλήψεις στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Λόγω της σημερινής συγκυρίας, πολλά από τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αναμένεται να μην είναι μόνιμου χαρακτήρα, αλλά συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των πρόσκαιρων προβλημάτων που προέκυψαν από τον κορωνοϊό.

Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στην χρηματοδότηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, στην εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων που έμειναν άνεργοι λόγω της υγειονομικής κρίσης και στην επιδότηση της απασχόλησης.

Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον κ. Μητσοτάκη η άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών στους συνταξιούχους (ίσως και μέσα στον Οκτώβριο) και η αποζημίωση των ιδιοκτητών λόγω της απώλειας εισοδήματος από τη μείωση των ενοικίων, ενώ πάντα στο τραπέζι βρίσκονται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Αύξηση πιστώσεων

«Όσοι έχουν πληγεί πιο πολύ από την πανδημία, είτε είναι στον τουρισμό, είτε στην εστίαση, είτε σε άλλους κλάδους, που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται πολύ, θα δουν μέτρα, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα, που θα στηρίξουν το εισόδημά τους ή θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό ή τον επιχειρηματικό τους προϋπολογισμό από βάρη φορολογικά και ασφαλιστικές εισφορές», προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο Στέλιος Πέτσας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

Ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον δαπάνες που προκαλεί η πανδημία, αλλά και να πληρωθούν δαπάνες που σχετίζονται με συντάξεις.

Κατά τη φετινή ομιλία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα, δεν πρόκειται να δώσουν το παρόν οι υπουργοί -εκτός από αυτούς που σχετίζονται άμεσα με τα χαρτοφυλάκια της οικονομίας και της ανάπτυξης– ούτε οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης. Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα γίνει μπροστά σε 50 άτομα, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και πολίτες.

Ιδιαιτερότητες θα έχει και η συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Από τη στιγμή που το σύνολο των ατόμων που θα βρίσκεται στην αίθουσα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους πενήντα, θα γίνει ένας συνδυασμός φυσικής παρουσίας και ερωτήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Έτσι, οι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, θα συμμετέχουν στη συνέντευξη ηλεκτρονικά.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει σε εκδήλωση-συζήτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα μέτρα αντιμετώπισής τους, ενώ το πρωί του Σαββάτου θα παραστεί σε εκδήλωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Πηγή:euro2day.gr