Μάχη για την κατάκτηση των μονοεδρικών περιφερειών πρόκειται να δώσει η Νέα Δημοκρατία. Παρότι δεν παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των εδρών με το ισχύον εκλογικό σύστημα, όμως έχουν τη σημασία τους για το χρώμα με το οποίο θα βαφτεί ο χάρτης το βράδυ της 21ης Μαΐου και το μήνυμα που θα περάσει για τη δυναμική στον δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες και την επίτευξη της αυτοδυναμίας. 

Επικεφαλής αυτής της μάχης τίθεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε όλες τις κρίσιμες περιφέρειες όπου η ΝΔ είτε είχε προβάδισμα στο νήμα το 2019 είτε βρέθηκε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ οριακά και κυνηγά την ανατροπή. Η αρχή έγινε χθες στη Β’ Πειραιά, μία εκλογικά δύσκολη περιοχή για την Πειραιώς, όπου παραδοσιακά η κεντροαριστερά έχει προβάδισμα, με τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται Πέραμα, Νίκαια και Κερατσίνι. 

Το 2019 η κεντροδεξιά παράταξη είχε καταφέρει να κυριαρχήσει σε όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας κάνοντας το επτά στα επτά σε Γρεβενά, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Σάμο, Ευρυτανία και Φωκίδα, ενώ σε αυτές τις εκλογές προστίθενται η Καστοριά και η Θεσπρωτία, οι οποίες έχασαν από μία έδρα στην τελευταία απογραφή.

Κρίσιμη ήταν η αναμέτρηση σε Κεφαλονιά και Σάμο όπου η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και στα δύο νησιά ήταν περίπου 1.200 ψήφοι. Ρεαλιστικά είναι και οι δύο περιφέρειες στις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αυξήσει την πίεση επιδιώκοντας να κάνει την ανατροπή και να σπάσει το απόλυτο της ΝΔ.

Η Πειραιώς, από την πλευρά της, δεν θέλει να αφήσει τίποτα στην τύχη, γι' αυτό και το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν επισκέψεις κομματικών στελεχών σε όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες για επαφές με τις τοπικές κοινωνίες και την επίλυση προβλημάτων που υπήρχαν και η εκτίμηση που μεταφέρουν είναι ότι ο στόχος για το εννιά στα εννιά είναι απολύτως εφικτός.

Στην Κεφαλονιά σήμερα ο Μητσοτάκης - Ακολουθούν Ηλεία και Αχαΐα

Σήμερα θα βρεθεί στην Κεφαλονιά - ο δεύτερος σταθμός του στα Επτάνησα μέσα σε τρεις εβδομάδες, καθώς είχε προηγηθεί η Κέρκυρα στις 19 Απριλίου, όπου ο πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο των νησιών του Ιονίου. Η Κεφαλονιά συγκαταλέγεται στις μονοεδρικές που θέλει να εξασφαλίσει εκ νέου η ΝΔ, ενώ στοίχημα αποτελεί η Κέρκυρα όπου εκλέγονται τρεις βουλευτές και το 2019 είχε κερδίσει με μόλις 400 ψήφους. Αύριο ακολουθούν η Ηλεία και η Αχαΐα. Στη μεν Ηλεία στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ είχε επικρατήσει με 1.227 ψήφους εκλέγοντας τρεις βουλευτές έναντι ενός του ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να διατηρήσει το προβάδισμα, ενώ πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην Αχαΐα. Πρόκειται για παραδοσιακό κάστρο της Κεντροαριστεράς που πολύ δύσκολα μπορεί να διεμβολίσει, ωστόσο έχοντας όπλο τα έργα που είναι σε εξέλιξη, όπως ο δρόμος Πάτρα - Πύργος που ξεμπλόκαρε ύστερα από χρόνια, υπάρχει η φιλοδοξία να αυξήσει τα ποσοστά. 

Η Κρήτη περιφέρεια-κλειδί στον προεκλογικό αγώνα

Ξεχωριστό κεφάλαιο σε αυτήν την προσπάθεια αποτελεί η Κρήτη. Το 2019 είχαν χαθεί το Λασίθι και το Ρέθυμνο για 103 και 205 ψήφους αντίστοιχα, αλλά τώρα υπάρχει η αισιοδοξία ότι, για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, οι δύο νομοί μπορούν να βαφτούν γαλάζιοι. Η απήχηση του ΠΑΣΟΚ στο νησί και λόγω της εντοπιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να αυξήσει την πίεση και να «κόψει» ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας ελπίδες για κλείσιμο της ψαλίδας και σε Ηράκλειο και Χανιά. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Άγιο Νικόλαο στις 15 Μαΐου και την ίδια μέρα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ηράκλειο. 

Στο Θησείο ο Μητσοτάκης λίγο πριν από τις κάλπες 

Στο πρόγραμμά του την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές βρίσκεται και η μονοεδρική της Καστοριάς όπου η ΝΔ παραδοσιακά καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά της πανελλαδικά, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη στις 17 Μαΐου και θα κλείσει την προεκλογική εκστρατεία του στην Αθήνα με ανοιχτή συγκέντρωση στο Θησείο.