Οι πολιτικές εξελίξεις που μας επεφύλασσε το 2023 επιβεβαίωσαν και εκείνο που άπαντες γνώριζαν αν και τα τελευταία χρόνια η εικόνα γινόταν κάπως θολή. Η επαναστατική διάθεση των πλατειών και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν να περιορίσουν κάπως την εκλογική επιρροή του ΚΚΕ, το οποίο παραμένει θεσμικό και εντός πλαισίου, σταθερά απέναντι από την εξουσία και με πίστη στα κομμουνιστικά του ιδεώδη όπως αυτά έχουν εκσυγχρονιστεί.
Με την κατάρρευση, όμως, του συστήματος που ύψωσε ανάστημα δίχως πρώτα να αποκτήσει τις απαραίτητες βάσεις, το ΚΚΕ όχι μόνο έμεινε αλώβητο αλλά αναδείχθηκε και ως καταφύγιο για κάποιους που πολιτικά άστεγοι πλέον δεν μπορούσαν να εκφραστούν από τους υπόλοιπους σχηματισμούς.

Ο… viral γραμματέας

Στη συζήτηση που άνοιξε, ο γ.γ. του κόμματος ήρθε σε πρωταγωνιστική θέση. Είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας ο λόγος που ανεβαίνει το ΚΚΕ ή άλλαξε κάτι άλλο; Η αλήθεια είναι πως από το 2013, οπότε και διαδέχθηκε την Αλέκα Παπαρήγα, έχει εξελιχθεί, υπηρετεί το ρόλο του με άνεση, είναι λαϊκός αλλά όχι λαϊκιστής και πρωταγωνιστεί συχνά στα ΜΜΕ κυρίως λόγω των δηλώσεών του που γίνονται εύκολα συνθήματα. «Αυτοί είστε», «πολιτικές τσόντες» και καρδούλες τον έκαναν ακόμα και το πρόσωπο της επικαιρότητας. Ο ίδιος παρ’ όλα αυτά επιμένει πολιτικά: «Θα μας βρίσκετε παντού μπροστά σας, και εδώ μέσα, κυρίως όμως έξω στο πλάι των εργαζομένων», σημείωσε στις προγραμματικές δηλώσεις, συμπληρώνοντας πως «θα είμαστε εδώ για να σας κάνουμε πιο δύσκολο να προχωρήσετε αυτό το αντιλαϊκό πρόγραμμα, να πιάσετε τους στόχους του κεφαλαίου» προτού καταρρεύσει στο βήμα της Βουλής από ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε παγώνοντας όλες τις πολιτικές πτέρυγες.

Βλέπουν «δυναμική»

Σχολιάζοντας έναν μήνα περίπου νωρίτερα το εκλογικό αποτέλεσμα που ήταν υπέρ του ΚΚΕ, χαιρέτισε τους χιλιάδες ανθρώπους που ψήφισαν το κόμμα, το οποίο -όπως είπε- σημείωσε σημαντική άνοδο, καθώς και τα μέλη του κόμματος που «έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους» για το αποτέλεσμα των εκλογών «που είναι καρπός όλων των δυνάμεων που συμμετείχαν στους αγώνες του ΚΚΕ».

Με βάση το αποτέλεσμα αυτό, ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για μια νέα δυναμική στο δρόμο μιας μεγάλης αντεπίθεσης, ενάντια «στα μονοπώλια, στο κεφάλαιο και τον καπιταλισμό». Τόνισε επίσης ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί «ελπιδοφόρο μήνυμα».

Οπως υποστήριξε, ο συσχετικός των δυνάμεων που προκύπτει από τις εκλογές δείχνει τις δυνατότητες «συναίνεσης των κομμάτων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου», τονίζοντας πως, παρά τις διαφορές τους, τα κόμματα αυτά «συγκλίνουν σε βασικές στρατηγικές».

«Από αύριο ο λαός θα βρίσκεται απέναντι σε νέο κύμα επίθεσης», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «Καμία στήριξη, καμιά ανοχή» σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Από τη δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα γίνεται απολύτως κατανοητό ότι δεν είναι το ΚΚΕ που μετατοπίστηκε από τις διαχρονικές του θέσεις. Τις ίδιες διατύπωνε η Αλέκα Παπαρήγα, τις ίδιες και ο σημερινός γραμματέας, ο καθένας παρ’ όλα αυτά με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

Εκείνο όμως που όντως άλλαξε ήταν ένα λίφτινγκ που επιχειρήθηκε από το ΚΚΕ ειδικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να προσεγγίσει ένα μεγαλύτερο κοινό. Αρκεί και μόνο μια σύγκριση των αφισών που κυκλοφόρησαν με εκείνες παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων για να καταλάβει και ο πλέον αδαής ότι ο Περισσός λελογισμένα υποχώρησε στις ανάγκες του μάρκετινγκ. Ακόμα και στις επιλογές προσώπων, πάντα μέσα από τον κομματικό μηχανισμό, υπήρξε διαφοροποίηση: υποψήφιοι πιο χαμογελαστοί, πιο «λαμπεροί» διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών και το αποτέλεσμα δικαίωσε την αλλαγή.

Δημοσκοπική άνοιξη

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις κρατούν ψηλά το κόμμα του Περισσού. Οχι τόσο ψηλά όπως στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά το τελευταίο κομμουνιστικό κόμμα της Ευρώπης διεκδικεί με αξιώσεις την τρίτη θέση σε μια αναμέτρηση σε χαμηλές πτήσεις όμως. Ενώ μέχρι πρότινος όλα έδειχναν πως ο Περισσός θα μπορούσε να καταγράψει και διψήφιο ποσοστό, τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει και έχει «καθίσει» στο 8% περίπου με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να φιγουράρει ως ο δεύτερος σε δημοφιλία πολιτικός αρχηγός πίσω από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν υπάρχουν πραγματικές αξιώσεις για κάτι περισσότερο από αυτό, θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα: Οι… σοφοί του ΚΚΕ είτε θα αποδεχθούν να υποταχθούν στην επικοινωνία προσδοκώντας επιπλέον κέρδη είτε θα περιχαρακωθούν στα γνωστά τους.

Η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα τα Χριστούγεννα δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα: «Σήμερα είναι μια περίοδος, και τέτοιες μέρες που είναι, που ο λαός μας, όπως όλοι ξέρουμε, υποφέρει απ’ τη μεγάλη ακρίβεια, απ’ τη φτώχεια, απ’ τα χαμηλά εισοδήματα, απ’ τη μεγάλη φοροληστεία, τους άμεσους και έμμεσους φόρους, από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, από την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας των παιδιών μας, από τη συμμετοχή της χώρας μας σε ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και πολέμους στην περιοχή», είπε βάζοντας σε σειρά παγιωμένες θέσεις του Περισσού και κάλεσε σε «μια άλλη πορεία για μια άλλη διέξοδο, όλοι μαζί, ο ελληνικός λαός όλος μαζί, ενωμένος, έτσι ώστε όλα αυτά τα τραγικά ζητήματα, τα τραγικά θέματα να αποτελέσουν παρελθόν για την πατρίδα μας και για όλο τον κόσμο». Αν το κάλεσμα εισακουσθεί, θα φανεί στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, εκείνη των ευρωεκλογών, με τον γραμματέα να έχει δηλώσει πως θα αυξήσει τις δυνάμεις του.