Πολιτική και εκλογική σταθερότητα καταγράφει το ΚΚΕ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου – ορισμένοι μπορεί να το δουν ως στασιμότητα – με ποσοστό 5,30%, ενώ «ανεβαίνει» πλέον στην τέταρτη θέση, μετά το Κίνημα Αλλαγής. Το ποσοστό του διατηρείται σταθερά στην περιοχή του 5% και άνω στις τέσσερις τελευταίες αναμετρήσεις (5,47% τον Ιανουάριο 2015, 5,55% τον Σεπτέμβριο 2015, 5,35% τον Μάιο 2019, 5,30% τον Ιούνιο 2019).
Σε απόλυτο αριθμό ψήφων συγκέντρωσε 299.592 ψήφους (πτώση 2.092 ψήφων σε σύγκριση με τις εθνικές του Σεπτεμβρίου 2015 και κατά 3.011 έναντι των ευρωεκλογών του Μαΐου, όπου είχε παρουσιάσει μικρή άνοδο (919 ψήφους).
Στη νέα Βουλή το ΚΚΕ διατηρεί τον ίδιο αριθμό εδρών με την προηγούμενη, δηλαδή 15 έδρες, τις οποίες καταλαμβάνουν οι:
Αλέκα Παπαρήγα (Επικρατείας), Λιάνα Κανέλλη (Α’ Αθήνας), Θανάσης Παφίλης (Βόρειος Τομέας της Β΄ Αθήνας), Δημήτρης Κουτσούμπας (Δυτικός Τομέας της Β΄ Αθήνας) Χρήστος Κατσώτης (Νότιος Τομέας της Β΄ Αθήνας), Διαμάντω Μανωλάκου (Β΄ Πειραιώς), Γιάννης Γκιόκας (Ανατολική Αττική – πρώτη εκλέχθηκε η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου αλλά παραχώρησε την έδρα της), Νικολός Παπαναστάσης (Αιτωλοακαρνανία), Νίκος Καραθανασόπουλος (Αχαΐα), Γιώργος Μαρίνος (Εύβοια), Μανώλης Συντυχάκης (Ηράκλειο),Γιάννης Δελής (Α΄ Θεσσαλονίκης) Λεωνίδας Στολτίδης (Β΄ Θεσσαλονίκης), Γιώργος Λαμπρούλης (Λάρισα), Μαρία Κομνηνάκα (Λέσβος).
Πάνω από το εθνικό ποσοστό
Ικανοποίηση εκφράζει το κόμμα για το γεγονός ότι το ΚΚΕ είναι τρίτη δύναμη στη διοικητική περιφέρεια της Αττικής (πλην της Ανατολικής Αττικής): Πιο συγκεκριμένα, στην Α΄ Αθηνών σημειώνει ποσοστό 6,37%, στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθήνας 6,19%, στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθήνας 8,65%, στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας 7,14%, στην Α΄ Πειραιά 5,51%, στη Β΄ Πειραιά 8,02% και στη Δυτική Αττική 5,93%. Στην 4η θέση βρέθηκε το Κόμμα στην Ανατ. Αττική, με 4,97%.
Επίσης πάνω από το εθνικό ποσοστό κινείται σε 22 εκλογικές περιφέρειες, με κορυφαίες τη Σάμο (14,47%), τη Λέσβο (10,04%), την Κεφαλλονιά (9,50%), τη Ζάκυνθο (9,04% και τον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθήνας (8,65%).
«Τα δύσκολα δεν τελείωσαν»
Σε μια πρώτη και σύντομη αποτίμηση του αποτελέσματος ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως «το ποσοστό του ΚΚΕ επιτεύχθηκε σε συνθήκες πόλωσης, εκβιαστικών διλημμάτων, απογοήτευσης, αποχής, μειωμένων απαιτήσεων που καλλιεργούν όχι μόνο οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, όπως η Ν.Δ., αλλά και αυτές που παρουσιάζονται ως “αριστερές”».
Η αναφορά αυτή φαίνεται να απαντά σε μια κριτική που διατυπώνεται τα τελευταία χρόνια – πότε καλοπροαίρετη και πότε κακοπροαίρετη –, σύμφωνα με την οποία το κόμμα που εκφράζει τους εργαζομένους και τον λαϊκό κόσμο σε συνθήκες κρίσης δεν καταφέρνει να προσελκύσει μαζικά τμήματα ψηφοφόρων από τα στρώματα που εκπροσωπεί.
Σε γενικές γραμμές το ΚΚΕ δείχνει, χάρη και στην τακτική των ανοιγμάτων με υποψηφίους εκτός ΚΚΕ ή με γνωστά ονόματα από τον χώρο της τέχνης, της δημοσιογραφίας κ.λπ., ότι άντεξε στην εκλογική πίεση της πόλωσης που παραδοσιακά σηματοδοτεί η κάλπη των βουλευτικών εκλογών για τα μικρότερα κόμματα.
Όσον αφορά την ευρύτερη αποτίμηση του αποτελέσματος, ο Κουτσούμπας σημείωσε πως «τα δύσκολα δεν τελείωσαν» και πως «το παραμύθι της “μεταμνημονιακής εποχής” και της “δίκαιης ανάπτυξης” δεν αφορά την καθημερινότητα του λαού».
Επισήμανε επίσης πως στις εθνικές εκλογές – όπως και στις ευρωεκλογές – καταγράφεται μια συνολική τάση συντηρητικοποίησης κι ένας νέος συσχετισμός δύναμης με κύριο χαρακτηριστικό την ενίσχυση του διπολισμού Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ (όπου στην παρούσα φάση την υπεροχή έχει η Ν.Δ.) που αναπαράγει την εναλλαγή των αστικών κομμάτων «χωρίς όμως ουσιαστική αλλαγή πολιτικής».
Πρόσθεσε ότι στις εκλογές κατεγράφη «δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τα τελευταία χρόνια υλοποίησε την αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ», ενώ χαρακτήρισε «αρνητικό» το ότι «ένας κόσμος στράφηκε σε παλιότερες δοκιμασμένες αντιλαϊκές επιλογές, όπως είναι η Ν.Δ.». Στα θετικά σημείωσε την αποτυχία της Χρυσής Αυγής να μπει στη Βουλή.
Πηγή: topontiki.gr