Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, με συνεχόμενες και καθημερινές αποκαλύψεις και καταγγελίες. Το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει ως πρώτο μέλημα την εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών, ενώ για δε τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.

Μιλώντας στο MEGA ο Γιώργος Σταμάτης, γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανέφερε πως υπήρχαν αναφορές και εκθέσεις όσον αφορά θέματα παιδικής προστασίας και καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ συμπλήρωσε πως στην Κιβωτό είχαν γίνει πολλές φορές συστάσεις και όλα δείχνουν πως δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτό. «Απαγορεύεται να διαχωρίζονται τα αδέρφια από δομή σε δομή. Είχαμε κι άλλα θέματα, με βαφτίσεις παιδιών που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα και γι’ αυτό έχει ζητηθεί από την Κιβωτό να εξηγηθεί νομικά. Όλα αυτά εξετάζονται από το νέο ΔΣ».

Η πρακτική της βάπτισης ήδη βαπτισμένων παιδιών βρίσκεται υπό διερεύνηση. Στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιούσε η Κιβωτός του Κόσμου αυτή την πρακτική για να προχωρήσει σε παράνομες υιοθεσίες, ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε πως από το 2018 κι έπειτα, με τον νόμο περί υιοθεσιών, ήταν πολύ δύσκολο, καθώς τα παιδιά που ήταν δοθούν προς υιοθεσία βρίσκονταν σε μητρώο.

Την ίδια στιγμή ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, τόνισε οι καταγγελίες αυτές περιορίζονται κυρίως στις θωπείες, δεν υπάρχει δηλαδή πλήρης σεξουαλική πράξη, και είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί ιατροδικαστικά.

«Πολλά παιδιά σταματούν το σχολείο. Αυτό είναι, αν θέλετε, μία έμμεση πιστοποίηση τέτοιας μορφής κακοποίησης», είπε, εννοώντας τη ψυχολογική κακοποίηση. «Έχει ενδιαφέρον να κληθούν οι κοινωνικοί επιστήμονες που ήταν υπεύθυνοι για αυτά τα παιδιά. Εάν υπήρχαν, θα πρέπει να κληθούν, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ήταν υπεύθυνοι για τα παιδιά και μπορούσαν να δουν την εξέλιξη και τη διαφορά στη συμπεριφορά των παιδιών».


Στο μεταξύ έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, στενών συγγενών του και τρίτων πρόσωπων που συμμετέχουν στη διαχείριση των οικονομικών της δομής, δρομολογεί ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Συγκλονίζουν οι  καταγγελίες

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει πρώην τρόφιμος της “Κιβωτού του Κόσμου” μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις”. “Τα παιδιά έχουν φάει ξύλο, ο αδελφός μου έχει φάει ξύλο από παιδαγωγό. Επειδή κούναγε μια σακούλα, έφαγε σφαλιάρα, ενώ επειδή κάπνιζε χασίς στο σχολείο έφαγε ξύλο και τραμπούκισμα, ενώ του έκοψαν και το σχολείο από τα 15” τονίζει.

“Αν δεν ήσουν καλό παιδί, πήγαινες να δουλέψεις σαν τιμωρία. Είχα δει και μια κοπέλα να την χτυπάνε πάνω σε καβγά. Τον αδελφό μου τον είχαν βάλει σε ένα ντουλάπι που βάζαμε τις τσάντες μας και το παιδί μόλις είχε χειρουργηθεί” υποστηρίζει ο νεαρός. “Δεν άφηναν τα κινητά γιατί ήξεραν ότι θα τραβούσαμε βίντεο τα όσα γίνονταν. Ο πατέρας είχε κάποια παιδιά πιο κοντά του, ενώ είχα δει κάποια και στο δωμάτιό του” καταλήγει.

Καταγγελίες ισχυρίστηκε ότι έχει υποβάλλει από το 2015, πρώην εργαζόμενη στη δομή της Πωγωνιανής Ιωαννίνων. Η εργαζόμενη σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σημείωσε πως από το 2015 είχε κάνει επίσημη καταγγελία για σωματική βία σε παιδιά που φιλοξενούνταν στη δομή, όπου εκείνη εργάζονταν. Σύμφωνα με όσα είπε η παιδαγωγός, “ο φάκελος πήγε από την Αστυνομία στην Εισαγγελία και έκτοτε δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη”.

Πατέρας δύο παιδιών, τα οποία ζούσαν για χρόνια στο ίδρυμα και πλέον έχουν ενηλικιωθεί περιέγραψε στην ΕΡΤ κακοποιητικές συμπεριφορές με θύματα τα παιδιά του.“Όσο έβλεπα τα παιδιά μου εκεί μέσα δε μου έλεγαν κάτι, ίσως φοβόντουσαν να μου μιλήσουν“, είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας και συνέχισε: “Όταν βγήκε η κόρη μου η μεγάλη, μου είπε πέντε πράγματα. Τιμωρίες, ξύλο. Τους έβαζαν σε ένα δωμάτιο μέσα με μία καρέκλα στη μέση για πολλές ώρες για να σκεφτούνε. Μέσα σε ένα δωμάτιο κενό, μία καρέκλα στη μέση, κλείνανε την πόρτα και καθόντουσαν εκεί στην καρέκλα ώστε να σκεφτούν αυτό που έκαναν λάθος“.