Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την «Κιβωτό του Κόσμου». Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε το πλαίσιο λειτουργίας της Κιβωτού του Κόσμου όσο θα διαρκέσει η δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών στη δομή, καθώς η εισαγγελία Ανηλίκων ερευνά τις καταγγελίες για περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στη δομή.

“Πρώτος μας μέλημα είναι η προστασία και η ασφάλεια των παιδιών που μένουν σε αυτές τις δομές” τόνισε στην ΕΡΤ ο Κωστής Χατζηδάκης.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για το τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, θα γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, στην προγραμματισμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στις 12.30 το μεσημέρι.

Νωρίτερα το πρωί, ο υπουργό Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι “αν ισχύουν οι καταγγελίες μιλάμε για πολύ σκληρά κακουργήματα, μιλάμε για κόσμο που θα μπει φυλακή”. Συμπλήρωσε ότι η Πολιτεία θα παρέμβει άμεσα για να προστατευτούν τα παιδιά. “Η Κιβωτός ήταν από τις ΜΚΟ που είχαν πολύ μεγάλη απήχηση στην κοινωνία… Είναι εξοργιστικά αυτά που διαβάσαμε, στο βαθμό που ισχύουν οι καταγγελίες. Όσο και αν μια ΜΚΟ τυγχάνει να έχει καλό όνομα αυτό δεν φτάνει, και είναι υποχρέωση της πολιτείας να την παρακολουθεί” τόνισε ο υπουργός.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Χάρης Κονιδάρης, εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, υπογράμμισε ότι  είναι  η πρώτη φορά που έρχονται στο φως καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου και οι καταγγελίες έγιναν στις Αρχές και όχι στην Εκκλησία”.

Όπως επανέλαβε ο κ. Κονιδάρης, «την “Κιβωτό του Κόσμου” επιχείρησε να την θέσει υπό την εποπτεία της Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Όταν ανέλαβε ο νυν Αρχιεπίσκοπος ιερώνυμος επιχείρησε και πάλι και θα έλεγα μα μεγαλύτερη ένταση να θέσει τις δομές της ΜΚΟ υπό την εποπτεία της Αρχιεπισκοπής και ο πατέρας Αντώνιος να είναι ένας βοηθός στο έργο προσφοράς της Εκκλησίας. Όμως ο πατέρας Αντώνιος αρνήθηκε».