Μία κινητή ντουσιέρα κυκλοφορεί στους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου λόγω του καύσωνα «Κλέων».

Συγκεκριμένα, ένα λευκό βαν σταθμεύει στο πλάι του δρόμου διακριτικά χωρίς να «μαρτυρά» ότι πρόκειται για μια κινητή ντουσιέρα. Ο εκπαιδευόμενος οδηγός του βαν κάθε Δευτέρα έρχεται στον Δήμο του Παλαιού Φαλήρου, περνάει από τα στέκια των αστέγων και τους προσφέρει λίγη αξιοπρέπεια, άνευ όρων ειδικά τώρα εν μέσω του καύσωνα «Κλέων» που σαρώνει τη χώρα.

Το βαν-ντουσιέρα που βγαίνει στους δρόμους είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη ΜΚΟ «immortaliting», η οποία είχε την πρωτοβουλία, και επισκέπτεται και άλλες περιοχές της Αττικής. Ταίριαξε, ωστόσο, με την «προσωποποιημένη προσέγγιση» που εφαρμόζει ο δήμος στο θέμα των αστέγων.

«Έχουμε πλήρη εικόνα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Φωστηρόπουλος, δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, προσθέτοντας ότι από το 2019 οι άστεγοι άνθρωποι στα όρια του δήμου έχουν μειωθεί από 31 που ήταν σε 12.

Το βαν βγαίνει στους δρόμους εδώ και μερικούς μήνες και συναντάει κάθε έναν από αυτούς ξεχωριστά με στόχο να τους προσφέρει καθαριότητα, ρούχα, μερικά βιβλία, εάν θέλουν, και να τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην κοινωνική ένταξη, όπως έγινε με τους υπόλοιπους.

Συμπληρώνει πως «μέσα από την Κοινωνική Υπηρεσία και παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, έχουμε καταφέρει να επανασυνδέσουμε πάρα πολλά από τα άτομα που ήταν στο δρόμο με το οικογενειακό τους περιβάλλον. 

Επιπλέον, έχουμε ενταχθεί ως δήμος στο πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία όπου έχουμε απορροφήσει κάποιους για να εργάζονται και έτσι έφυγαν από το δρόμο και, τέλος, κάποιοι εντάχθηκαν σε οργανωμένες δομές. Αυτοί που έχουν μείνει, δυστυχώς, είναι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις αλλά φροντίζει η Υπηρεσία Πρόνοιας να κάνει όσο το δυνατόν μια πιο καλή προσέγγιση μαζί τους για την υγεία τους και για το φαγητό τους».

Ο δήμαρχος αναφέρει επίσης πως «προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες γι' αυτούς τους συμπολίτες μας. Γι' αυτό συνεργαστήκαμε με την immortaliting από την πρώτη στιγμή.

Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που δεν επιλέγουν να μπουν σε μια δομή, να αλλάξουν τα ρούχα τους, να πλυθούν, να κάνουν τις βασικές ανάγκες υγιεινής στο πλαίσιο που θέλουν».