Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στη γειτονική χώρα κατά της ιδιωτικοποίησης των θαλάσσιων ακτών. Ενίοτε τα πνεύματα οξύνονται με συνέπεια να μη λείπουν οι ακρότητες μιας και καταγγέλθηκε ότι ιδιοκτήτης του θερέτρου προέβη σε χειροδικία εναντίον διαδηλωτή.

Μάλιστα η οργάνωση της Mare Libero που αγωνίζεται για ελεύθερες παραλίες σε όλη την Ιταλία, έχει προγραμματίσει εθνική διαμαρτυρία για τις 14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ακτογραμμή της Ιταλίας αποτελεί δημόσια περιουσία, όμως η διαχείριση των περισσότερων παραλιών παραχωρήθηκε σε ιδιώτες.

Βάσει των στοιχείων  της περιβαλλοντικής ένωσης Legambiente, ο αριθμός των ιδιωτικών παραλιών έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε 12.166.

Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών στις οργανωμένες πλαζ. Για παράδειγμα η τιμή για δύο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 20-30 ευρώ, ενώ στα πολυτελή θέρετρα φτάνει και τα 75 ευρώ.

Στα τέλη Ιουνίου οι ενέργειες δύο μελών του κινήματος πήραν άσχημη τροπή όταν βρέθηκαν αντιμέτωπα με ιδιοκτήτη θερέτρου στην Όστια. Ο τελευταίος καταγγέλλεται ότι χειροδίκησε σε βάρος των δύο ακτιβιστών και χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία, σύμφωνα με τον Guardian.

Ένας από τους ακτιβιστές, ο Πάολο Καζάλε υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει νόμο που θα υποχρεώνει τις τοπικές Αρχές να διατηρούν ελεύθερες τουλάχιστον τις μισές παραλίες τους. «Υπάρχουν λίγες δωρεάν παραλίες μέσα ή κοντά στη Νάπολη. Στην ευρύτερη περιοχή της Καμπανίας μόλις το 20% είναι δωρεάν.».