Μπορεί, βάσει προγραμματισμού, να μας χωρίζει ένας χρόνος από τις κάλπες για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει να αναδύονται οι πρώτες ενδείξεις διαμόρφωσης του εσωκομματικού χάρτη, που θα συμπληρώνεται σταδιακά τους προσεχείς μήνες. Ενδείξεις οι οποίες μάλιστα τροφοδοτούνται σε έναν βαθμό και ενδογενώς, παρά το – αρκετά οξύμωρο – γεγονός ότι όλα τα στρατόπεδα μιλούν για «άκαιρη συζήτηση».
Στη Χαρ. Τρικούπη γνωρίζουν ασφαλώς ότι μια παρατεταμένη εσωτερική προεκλογική περίοδος μόνο ωφέλιμη δεν θα είναι στην παρούσα φάση, προκαλώντας εσωστρέφεια σε μια χρονική στιγμή ανακατατάξεων, όπως εκτιμούν, στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και πολλαπλών κρίσεων σε εθνικό επίπεδο.
Κάτι που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη, καλώντας όλες τις πλευρές να «βάλουν το εγώ κάτω από το εμείς». Σε κάθε περίπτωση, ενώ η – πολλές φορές αβάσιμη – ονοματολογία ήδη έχει αρχίσει να εξελίσσεται, τα δεδομένα προσώρας είναι περιορισμένα.
Πρώτον, ως προς τα πρόσωπα. Η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε και μέσω της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή της. Την συνέδεσε, πάντως, εκ νέου με τη δημοσκοπική εικόνα του ΚΙΝΑΛ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όταν έρθει η ώρα της εσωκομματικής κάλπης «θα είναι πολύ καλύτερη».
Από την άλλη πλευρά, η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, την οποία ο ίδιος προανήγγειλε σε τηλεοπτική εκπομπή την περασμένη εβδομάδα, σίγουρα δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Χαρ. Τρικούπη. Ο ευρωβουλευτής, πάντως, υπογράμμισε ότι το τάιμινγκ της εν λόγω συζήτησης δεν είναι κατάλληλο, αφήνοντας έτσι μια έμμεση αιχμή κατά της ηγεσίας, αλλά και αποτυπώνοντας την πρόθεσή του να μην κλιμακώσει άμεσα τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κ. Γεννηματά.
Από εκεί και πέρα, δεδομένη είναι μόνο η διάψευση των σεναρίων περί υποψηφιότητας από την Εύα Καϊλή. Στα άλλα μέτωπα, η πρόσφατη αντιπαράθεση της κ. Γεννηματά με τον Ανδρέα Λοβέρδο δεν μπορεί να συνδεθεί προσώρας με τη μάχη της ηγεσίας, ο Παύλος Γερουλάνος διατηρείται πάντα στην εξίσωση, αλλά χωρίς δυναμικές κινήσεις το τελευταίο οκτάμηνο, ενώ δεν καταγράφονται ακόμη ενδείξεις για τη στάση της αριστερόστροφης πτέρυγας, που εκφράζεται από αρκετά παλαιά στελέχη, το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, αλλά και μικρό κομμάτι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Το δεύτερο ερωτηματικό είναι ο χρόνος της κάλπης. Οι εκλογές, έχει υπογραμμιστεί από την ηγεσία, ότι θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2021, όταν θα συμπληρωθούν δηλαδή τέσσερα χρόνια από την εκλογή της κ. Γεννηματά.
Μπορεί αυτό να αλλάξει; Ναι, υπό δύο σενάρια, με χρονικό ορίζοντα τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους: είτε η χώρα να εισέλθει σε πρόωρη προεκλογική περίοδο, είτε ενδεχόμενη στασιμότητα του ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις να επιταχύνει τις κινήσεις των αμφισβητιών της προέδρου.
Πηγή: kathimerini.gr