Εκατομμύρια δολάρια χάνονται κάθε μέρα εξαιτίας της εγκληματικής δραστηριότητας στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, όπως διαπιστώνει νέα έκθεση της blockchain gaming πλατφόρμας Chainplay. Οι συγγραφείς της έκθεσης αναφέρουν ότι πέρυσι, η εγκληματικότητα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων έφτασε σε ιστορικό υψηλό. Μόνο το 2022, οι επενδυτές έχασαν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει το 2023.

Στην έκθεσή της, η ομάδα της Chainplay αναφέρει ότι οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως έχουν χάσει πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία. Το 2022, υπήρξαν 436 ξεχωριστά περιστατικά κλοπής κρυπτονομισμάτων σε σχέση με το 2021 (94). Εν τω μεταξύ, η αξία των περουσιακών στοιχείων που εκλάπησαν, αυξήθηκε κατά 46% μεταξύ 2021 και 2022. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ώρα εξαφανίζονται 1,4 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονόμισματα από λογαριασμούς επενδυτών.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι τα τελευταία 10 χρόνια, οι περισσότερες κλοπές κρυπτονομισμάτων έλαβαν χώρα τον μήνα Ιούνιο. Οι κλοπές αυτές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των κλοπών κρυπτονομισμάτων από το 2012, ποσό που ανέρχεται στα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και η έκθεση διαπιστώνει ότι οι επενδυτές στην Τουρκία έχουν χάσει τα περισσότερα χρήματα (2 δισεκατομμύρια δολάρια), οι ερευνητές σημειώνουν ότι σχεδόν 23 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κρυπτονομίσματα που έχουν κλαπεί από το 2012, προέρχονται από «απροσδιόριστες» πηγές.

Η ομάδα Chainplay σημειώνει στην έκθεσή της ότι τα κεντρικά ανταλλακτήρια είναι οι πιο πιθανοί στόχοι των κλεφτών κρυπτονομισμάτων. Αυτά τα ανταλλακτήρια έχουν χάσει πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία. Στην πιο συνηθισμένη απάτη στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, το «rug pull», κάποιος που υποδύεται τον προγραμματιστή προσελκύει επενδυτές αλλά αποσύρεται πριν ολοκληρωθεί το έργο. Αυτό αφήνει τους επενδυτές με ένα άχρηστο περιουσιακό στοιχείο, τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, το 2023 θα είναι ακόμη χειρότερο για τους επενδυτές καθώς προβλέπει ότι θα χάσουν περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι αρχές έχουν καταφέρει να ανακτήσουν μόνο το ένα πέμπτο των κρυπτονομισμάτων που έχουν κλαπεί.