Νωρίς το πρωί της Κυριακής, σε ένα από τα καφενεδάκια δίπλα στο ξενοδοχείο όπου θα λάμβανε χώρα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, διαμορφώθηκε ένα παράδοξο πηγαδάκι: ο Μανώλης Οθωνας και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, κερνούσαν καφέ τον εκπρόσωπο της πλευράς του Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέα Σπυρόπουλο. Γρήγορα φάνηκε πως αντικείμενο της πρωινής ζύμωσης ήταν η διαφωνία που θα προέκυπτε σε λίγες ώρες εντός της αίθουσας για το αν οι υπογραφές στήριξης των υποψηφίων, 5.000 στο σύνολο για τον καθένα και απαραίτητες για την ανακήρυξή τους, θα έπρεπε να προέρχονται από μέλη του κόμματος (όπως ορίζει το καταστατικό) ή αν, λόγω προβλημάτων με το μητρώο, θα μπορούσαν απλά να προέρχονται από την κοινωνία. Το συγκεκριμένο δεν ήταν το μοναδικό διαδικαστικό σημείο στο οποίο υπήρχε διαφωνία: η πλευρά Ανδρουλάκη ζητούσε επίσης μικρότερο αντίτιμο από κάθε ψηφοφόρο (αντί των τριών ευρώ στον πρώτο γύρο και ένα ευρώ στον δεύτερο που πρότεινε η ΕΔΕΚΑΠ), διαφορετική σύσταση των νομαρχιακών επιτροπών (χωρίς το διορισμένο αναπληρωματικό μέλος) και μια διευκρίνιση για τις κάλπες των αποδήμων. Κυρίως, όμως, ήταν το μοναδικό θέμα στο οποίο θα αντιδρούσαν οι δύο άλλοι υποψήφιοι, που λόγω της φύσης της αρμόδιας Επιτροπής για τις εκλογές (ΕΔΕΚΑΠ) δεν είχαν μέχρι τώρα συμμετοχή εκπροσώπου τους στις συνεδριάσεις.

Οσο η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, με την πλευρά Ανδρουλάκη να έχει αναλάβει έναν άτυπο ρόλο μεσάζοντα, μεταφέροντας τις προτάσεις της πλευράς Γεννηματά προς το περιβάλλον του Ανδρέα Λοβέρδου και του Χάρη Καστανίδη. Σύμφωνο με πληροφορίες, υπήρξαν μεγάλες προσπάθειες μέχρι αργά το απόγευμα να βρεθεί μια λύση που δεν θα παραβιάζει το καταστατικό στο ζήτημα των υπογραφών. Δύο συμβιβαστικές προτάσεις κατατέθηκαν στην πρόταση Λοβέρδου και Καστανίδη οι υπογραφές στήριξης να θεωρούνται αυτόματα αίτηση εγγραφής στο ΚΙΝΑΛ: μία διά στόματος Πρωτόπαπα εντός της αίθουσας, στην οποία προτάθηκε μαζί με τις υπογραφές, τα μη μέλη του κόμματος να υπογράφουν σε ξεχωριστό χαρτί την εγγραφή τους στο κόμμα, και μία ακόμα, ώστε η κάθε υπογραφή να μετριέται ως δήλωση εγγραφής μέλους με ευθύνη του υποψηφίου που τις συλλέγει και τις καταθέτει. Και οι δύο βρήκαν αντίδραση από την πλευρά Λοβέρδου και (κυρίως) από την πλευρά Καστανίδη, που μίλησε ο ίδιος για τα προβλήματα που, κατά τη γνώμη του, υπάρχουν με την εφαρμογή του μητρώου του 2019.

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και η Νάντια Γιαννακαπούλου (και οι δύο, μαζί με τη Χαρά Κεφαλίδου και την Ευα Καϊλή, δήλωσαν επισήμως ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα Λοβέρδου) καταφέρθηκαν κατά του προεδρείου, όταν η ψηφοφορία ξεκίνησε χωρίς να εμπεριέχεται το συγκεκριμένο σημείο – ο προεδρεύων Γιάννης Κουτσούκος εξήγησε, πάντως, πως θέματα καταστατικού δεν μπορούν να μπουν σε ψηφοφορία. Στα υπόλοιπα θέματα, η πλευρά Γεννηματά αποδέχτηκε το μικρότερο αντίτιμο (που τελικά διαμορφώθηκε στα 3 ευρώ), αλλά και τις υπόλοιπες τροποποιήσεις που προτάθηκαν. Στη μία κενή θέση που υπήρχε στην ΕΔΕΚΑΠ, μάλιστα, υποστήριξε την τοποθέτηση της Ρένιας Ζαρκαδούλα, στελέχους που τάσσεται υπέρ Ανδρουλάκη.

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι πως καμία διαφωνία δεν υπήρξε στα πραγματικά σοβαρά ζητήματα: τόσο οι ημερομηνίες των εκλογών (5 και 12 Δεκεμβρίου, ο πρώτος και ο δεύτερος γύρος αντίστοιχα) όσο και η επιλογή ανοιχτής ψηφοφορίας, με ανοιχτό μητρώο ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας (με την προϋπόθεση εγγραφής μέλους ή φίλου ακόμα και επί τόπου) δεν συνάντησαν καμία διαφωνία από κανέναν. Οσον αφορά το θέμα των υπογραφών, ισχύει πως πρέπει να προέρχονται από μέλη του κόμματος εγγεγραμμένα έως τις 15 Οκτωβρίου – καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υπογραφών. Κανονικός έλεγχος, προφανώς, είναι αδύνατο να γίνει, όμως οι υπογραφές θα εξεταστούν δειγματοληπτικά.

Πηγή: Τα Νέα