Όλο και περισσότερες γίνονται οι ενδείξεις ότι το καθεστώς της Κίνας είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει ακόμη και τον στρατό για την καταστολή των διαδηλώσεων, οι αυξάνονται στη χώρα συνεχώς.
Σειρά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν στρατιωτικά οχήματα και τανκ στους δρόμους πόλεων της Κίνας, όπως η Σανγκάη, η Γουχάν και η Χανγκζού.
Άλλες μετακινήσεις γίνονται τη νύχτα, σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα άρματα κινούνται στους κεντρικούς δρόμους μέρα μεσημέρι, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα επίδειξης ισχύος.
Tanks are coming through Xuzhou, Jiangsu, China.
Situation is getting dangerously intense. #ChinaProtests #chinaprotest #ChinaProtests2022 #ChinaProtests清华 #Chinesepolicestations #chineseprotests #Chinese #Chineseprotest pic.twitter.com/EOF9Qxp5b4
— ChinaProtests (@TechVnn) November 29, 2022
Υπενθυμίζεται ότι σε πολλές πόλεις της Κίνας έχουν ξεσπάσει πρωτοφανείς για τη χώρα διαδηλώσεις κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό και τα lockdown. Παράλληλα, οι πολίτες εκφράζουν την οργή τους για την έλλειψη πολιτικών ελευθεριών που επιβάλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα.
There were tanks spotted tonight in Xuzhou city in China, this is very unsettling. pic.twitter.com/ef4g8brdAS
— Asians for Liberty (@AsiansLiberty) November 29, 2022
Κίνα: Οι Αρχές «κυνηγούν» τους διαδηλωτές – Ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων
Οι κινεζικές αρχές άρχισαν έρευνες για μερικούς από τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου κατά των περιορισμών του COVID-19, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Πεκίνο, καθώς η αστυνομία παρέμενε στους δρόμους της πόλης.
Δύο διαδηλωτές σημείωσαν, ότι οι τηλεφωνητές που αυτοπροσδιορίζονταν ως αστυνομικοί του Πεκίνου τους ζήτησαν να παρουσιαστούν σε αστυνομικό τμήμα την Τρίτη με γραπτές αναφορές των δραστηριοτήτων τους το βράδυ της Κυριακής. Ένας φοιτητής είπε επίσης ότι ρωτήθηκε από το κολέγιό τους εάν είχαν βρεθεί σε περιοχή όπου έγινε διαμαρτυρία και να παράσχουν γραπτή αναφορά.
«Όλοι διαγράφουμε απελπισμένα το ιστορικό συνομιλιών μας», είπε ένα άλλο άτομο που είδε τη διαμαρτυρία στο Πεκίνο και αρνήθηκε να κατονομαστεί. Το άτομο είπε ότι η αστυνομία ρώτησε πώς άκουσαν για τη διαμαρτυρία και ποιο ήταν το κίνητρό τους για να πάνε.
Δεν ήταν σαφές πώς οι αρχές αναγνώρισαν τους ανθρώπους που ήθελαν να ρωτήσουν σχετικά με τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις, και επίσης δεν ήταν σαφές πόσα τέτοια άτομα είχαν σκοπό να ανακρίνουν.
Το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες πρέπει να ασκούνται εντός του πλαισίου του νόμου.
Έντονη δυσαρέσκεια
Η έντονη δυσαρέσκεια με τις αυστηρές πολιτικές πρόληψης του COVID τρία χρόνια μετά την πανδημία πυροδότησε διαδηλώσεις σε πόλεις που απέχουν χιλιάδες μίλια το Σαββατοκύριακο.
Το μεγαλύτερο κύμα πολιτικής ανυπακοής στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πριν από μια δεκαετία έρχεται καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων COVID σημείωσε καθημερινά υψηλά ρεκόρ και μεγάλα τμήματα αρκετών πόλεων αντιμετωπίζουν νέα lockdown.
Ένας υγειονομικός αξιωματούχος είπε ότι τα παράπονα σχετικά με τους ελέγχους του COVID αφορούσαν κυρίως την ανελαστική εφαρμογή τους.
«Τα προβλήματα που επισημαίνονται από το κοινό δεν στοχεύουν στην ίδια την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας, αλλά επικεντρώνονται στην απλούστευση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου», είπε ο Cheng Youquan στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι αρχές θα αντιμετωπίσουν επείγουσες ανησυχίες.
Αξιωματούχοι στη νότια οικονομική δύναμη του Γκουανγκντόνγκ ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι θα επιτρέψουν σε στενές επαφές κρουσμάτων COVID να τεθούν σε καραντίνα στο σπίτι, αφού οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν πιο στοχευμένα μέτρα.
Ο COVID εξαπλώθηκε παρά το γεγονός ότι η Κίνα απομονώνεται σε μεγάλο βαθμό από τον κόσμο και απαιτεί σημαντικές θυσίες από τον πληθυσμό της για να συμμορφωθεί με τα συχνά τεστ και την παρατεταμένη απομόνωση.
Τα lockdown έχουν επιδεινώσει μια από τις πιο απότομες επιβραδύνσεις της ανάπτυξης που έχει υποστεί η Κίνα εδώ και δεκαετίες, διαταράσσοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και αναταράσσοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι κινεζικές μετοχές και το γιουάν σημείωσαν άνοδο καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι σημάδια πολιτικής δυσαρέσκειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαλάρωση των περιορισμών και να ευνοήσουν τη χαλάρωση των κανονισμών για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για προγραμματιστές.
Στο Hangzhou, την πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Zhejiang, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει, έδειχναν εκατοντάδες αστυνομικούς να καταλαμβάνουν μια μεγάλη πλατεία το βράδυ της Δευτέρας, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν.
Ένα βίντεο έδειχνε την αστυνομία, περικυκλωμένη από ένα μικρό πλήθος ανθρώπων που κρατούσαν smartphone, να συλλαμβάνουν ενώ άλλοι προσπαθούσαν να τραβήξουν πίσω το άτομο που κρατούνταν.
Η αστυνομία του Hangzhou δεν σχολίασε αμέσως.
Στη Σαγκάη και το Πεκίνο, η αστυνομία περιπολούσε περιοχές όπου ορισμένες ομάδες στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram είχαν προτείνει στους ανθρώπους να συγκεντρωθούν ξανά. Η παρουσία της αστυνομίας το βράδυ της Δευτέρας εξασφάλισε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις.
«Είναι πραγματικά τρομακτικό», είπε ο 22χρονος κάτοικος του Πεκίνου, Φίλιπ Τσιν, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό αστυνομικών στους δρόμους.
Κάτοικοι είπαν ότι η αστυνομία ζήτησε από τους ανθρώπους που περνούν από αυτές τις περιοχές να τους δώσουν τα τηλέφωνά τους για να ελέγξουν αν είχαν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) και την εφαρμογή Telegram, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους διαδηλωτές, είπαν οι κάτοικοι. Τα VPN είναι παράνομα για τους περισσότερους ανθρώπους στην Κίνα, ενώ η εφαρμογή Telegram είναι αποκλεισμένη από το διαδίκτυο της Κίνας.
Ορισμένοι διαδηλωτές είχαν χρησιμοποιήσει εφαρμογές γνωριμιών για να αποφύγουν τη λογοκρισία και τον αστυνομικό έλεγχο.
Η «σπίθα» για τις διαδηλώσεις
Η σπίθα για τις διαδηλώσεις ήταν μια πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα στη δυτική πόλη Urumqi, η οποία σύμφωνα με τις αρχές σκότωσε 10 ανθρώπους.
Ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου είπαν ότι τα μέτρα αποκλεισμού λόγω COVID εμπόδισαν την προσπάθεια διάσωσης ανθρώπων στο φλεγόμενο κτίριο. Οι αξιωματούχοι το έχουν αρνηθεί.
«Ξένες δυνάμεις»
Γνωστοί εθνικιστές μπλόγκερ, όπως ο Ρεν Γι, εγγονός του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρεν Ζονγκί, και ο Γιού Λι, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Σίμα Ναν, έγραψαν ότι οι διαδηλώσεις υποδαυλίστηκαν από «ξένες δυνάμεις».
“Ποιος είναι ο σκοπός τους; Από τη μια πλευρά είναι να εντείνουν τις εσωτερικές συγκρούσεις. Από την άλλη, είναι να δουν αν μπορούν να πολιτικοποιήσουν πλήρως τα θέματα σχετικά με τις πολιτικές πρόληψης επιδημιών και υγείας”, έγραψε ο Ρεν στο ιστολόγιό του.
Οι αρχές προειδοποιούν τακτικά ότι οι «ξένες δυνάμεις» θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τις έχουν κατηγορήσει ότι υποκίνησαν τις διαδηλώσεις για τη δημοκρατία του 2019 στο Χονγκ Κονγκ.
Αξιωματούχοι λένε ότι η πολιτική για τον COVID έχει διατηρήσει τον αριθμό των θανάτων σε χιλιάδες, αποφεύγοντας τα εκατομμύρια των θανάτων αλλού. Πολλοί αναλυτές λένε ότι η χαλάρωση της πολιτικής πριν από την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένες ασθένειες και θανάτους, συντριπτικά τα νοσοκομεία.
Σε ένα άρθρο που δεν ανέφερε τις διαμαρτυρίες, η People’s Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κόμματος, προέτρεψε τους πολίτες να «εφαρμόσουν αταλάντευτα» τις πολιτικές του COVID.
«Όσο πιο δύσκολο είναι, τόσο περισσότερο πρέπει να σφίξεις τα δόντια σου», ανέφερε.
Πηγή: Reuters