Οργισμένη ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στις αναρτήσεις της τέως ηγεσίας του υπουργείου Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ,  Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη σχετικά με τον θάνατο της 50χρονης, η οποία έχασε τη ζωή της μέσα στο Νοσοκομείο Άρτας, καθοδόν για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, επειδή οι Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου αρνείται σταθερά από το 2017 να δεχθεί επείγοντα περιστατικά.

Όπως επισημαίνει με ανάρτηση του στο facebook:

«Ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης μετά από 4 χρόνια στο Υπουργείο Υγείας, θα έπρεπε να ντρέπονται περισσότερο και να μιλούν λιγότερο. Είναι αυτοί που έκλεισαν την καρδιοχειρουργική κλινική του Ρίου. Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ζητήσουν σήμερα συγγνώμη, παριστάνουν τους σχολιαστές για τον τρόπο διακομιδής.

Γνωρίζουν όμως ότι:
-Οι αεροδιακομιδές γίνονται όταν έχουν εξαντληθεί όλοι οι υπόλοιποι πιθανοί τρόποι διακομιδής.
-Δευτερογενείς αεροδιακομιδές δεν πραγματοποιούνται μεταξύ χερσαίων περιοχών.
-Αν και γιατρός, ο κ. Πολάκης αγνοεί σκοπίμως τόσο το συνολικό χρόνο εκτέλεσης της αεροδιακομιδής, όσο και την επιβάρυνση στην κατάσταση του ασθενούς από τις συνθήκες.

ΥΓ: Αναφορικά με την πολυδιαφημιζόμενη από τον κ. Τσίπρα βάση στο Άκτιο, αυτή εκτελεί αεροδιακομιδές μόνο με το φως της ημέρας.
Δυστυχώς περισσεύει το θράσος τους και λείπει η ντροπή».

Θυμίζουμε ότι χθες, άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια μετά το τραγικό περιστατικό με το θάνατο της 52χρονης καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα της άρνησης των Καρδιοθωρακοχειρουργικών κλινικών των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ρίου και Ηρακλείου, να δεχθούν επείγοντα περιστατικά.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο τέως αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης, είχαν συμβιβαστεί με την εγκληματική στάση των Πανεπιστημιακών των δύο κλινικών και ουδέποτε έκαναν προσπάθειες για να λειτουργήσουν κανονικά και για τα επείγοντα περιστατικά, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να χρεώνεται υπέρογκα ποσά για καθημερινές αεροδιακομιδές ασθενών από το Ηράκλειο σε Νοσοκομεία της Αθήνας.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι Καρδιοχειρουργικές Κλινικές στο Ρίο (από το 2017) και στο Ηράκλειο (από το 2010) δεν εξυπηρετούν έκτακτα περιστατικά, κάτι που έχει ως συνέπεια τα περιστατικά από το Ηράκλειο να τα πηγαίνουμε με αεροδιακομιδές στα νοσοκομεία της Αττικής, τα δε περιστατικά της Δυτικής Ελλάδας να διακομίζονται στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Το υπουργείο Υγείας εκπονεί κεντρικό σχεδιασμό για την κάλυψη των κενών σε όλη τη χώρα, δίνοντας προτεραιότητα στις ΜΕΘ, στα ΤΕΠ και στις ειδικότητες που παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις.

Στόχος του υπουργείου είναι οι 2500 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που έχει ανακοινώσει, να διοχετευθούν εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.