Κικίλιας: Δύσκολο για τα νοσοκομεία να ‘βγάλουν’ το έτος!

by Manifesto

Σε μία σοκαριστική αποκάλυψη για την κατάσταση των προϋπολογισμών και των δαπανών των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας για το 2019 προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 27 Αυγούστου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησής του με τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, λοιπόν, “τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας δυσκολεύονται να ‘βγάλουν’ το έτος, αλλά δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψουμε”, ενώ ο ίδιος επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ότι “οι δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ πρέπει να μαζευτούν κι άλλο”.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των parapolitika.gr, ο Βασίλης Κικίλιας έχει ήδη εντοπίσει τα βασικά σημεία τα οποία έχουν εκτροχιάσει, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τις δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας.

Χαρακτηριστικό, λοιπόν, είναι το γεγονός της πρωτοφανούς αύξησης, την οποία παρουσίασαν οι δαπάνες για υπηρεσίες τρίτων Outsourcing, όπου τα έτη 2015 ,2016 και 2017 υπερέβησαν τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων κατά 108 εκατ., 180 εκατ. και 75 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, και μάλιστα με μία πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Υγείας, η οποία ισχυριζόταν δήθεν ότι εκδιώκει τους εργολάβους από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και περιορίζει δραστικά τις δαπάνες για τις υποστηρικτικές του ΕΣΥ υπηρεσίες (φύλαξη, σίτιση, καθαριότητα)!

Μάλιστα, για το 2019 οι ως άνω δαπάνες προς τρίτους αναμένεται να ξεπεράσουν κατά… 150 εκατ. ευρώ τους αρχικούς προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων και να σημειώσουν μία δυσθεώρητη υπέρβαση των σχετικών δαπανών κατά… 42%.

Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο το οποίο έχει οδηγήσει σε εκτροχιασμό τις δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας είναι η διογκούμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τακτική της αθρόας πρόσληψης επικουρικών γιατρών, τις αμοιβές για τους οποίους καταβάλλουν τα ίδια τα νοσοκομεία του ΕΣΥ από τους δικούς τους προϋπολογισμούς…

Δυστυχώς για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, εκείνο το οποίο δεν έπραξε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι να έχει προβλέψει αντίστοιχη των προσλήψεων επικουρικών γιατρών δημόσια χρηματοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) του υπουργείου Οικονομικών.
πηγή:parapolitika.gr

Σχετικα Αρθρα