Εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων για τις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι οι υποψήφιοι, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να δηλώνει τη σταθερή επιδίωξη του υπουργείου αυτές να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονική ημερομηνία διεξαγωγής. Το ιδανικό, ωστόσο σενάριο, θα ήταν οι εξετάσεις να έχουν ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.
«Σταθερή επιδίωξη, για τον χρόνο των εξετάσεων, είναι να μείνουμε όσο πιο κοντά γίνεται στον Ιούνιο και οι Πανελλαδικές να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, ιδανικά μέχρι τις 15 Ιουλίου. Όλα εξαρτώνται από την πορεία της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε και τον περιορισμό αυτής», είπε χαρακτηρισιτκά η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σε ό,τι αφορά την ύλη, διευκρίνισε ότι αυτή “περιορίζεται σε αυτή που έχει διδαχθεί στη φυσική τάξη. Αφουγκραστήκαμε τη μεγάλη αγωνία και αναστάτωση όλων των υποψηφίων μαθητών». Αναφορικά με τα θέματα των εξετάσεων, η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 απάντησε και σε ανησυχίες που έχουν εκφραστεί ότι τα θέματα φέτος θα είναι πολύ εύκολα και μπορεί να ευτελιστεί η διαδικασία. “Ανεξάρτητη επιτροπή επιλέγει τα θέματα στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές των Πανελλαδικών με όρους απόλυτης εχεμύθειας, δεν δίνεται οιαδήποτε κατεύθυνση», ξεκαθάρισε η υπουργός.
Σήμερα οι αποφάσεις για τις εκπαιδευτικές δομές
Στο μεταξύ σήμερα Παρασκευύη, 10 Απριλίου συνεδριάζει η αρμόπδια επιτροπή για το θέμα της αναστολής των εκπαιδευτικών δομών. “Τα μηνύματα που λαμβάνω από τον κ. Τσιόδρα είναι αισιόδοξα. Αύριο (σήμερα 10/4/2020) θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα εξετάσει το θέμα της αναστολής εκπαιδευτικών δομών. Προφανώς θα υπάρξει παράταση. Ελπίζουμε ότι αν ο Απρίλιος κυλήσει καλά, να γυρίσουμε άμεσα σε μια σταδιακή κανονικότητα», σημείωσε στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως το υπουργείο θα πρέπει να πάρει μέτρα όπως την μικρή επέκταση του σχολικού έτους και την μικρότερη διάρκεια διδακτέας ώρας, ώστε να γίνουν πιο εντατικά τα μαθήματα.
Τέλος, σε σχέση με την τηλεκπαίδευση, η υπουργός διευκρίνισε πως υπάρχουν 3 εκατομμύρια συμμετοχές μαθητών, με την ημερήσια συμμετοχή να υπολογίζεται στις 610.000 και την συμμετοχή των καθηγητών που μπαίνουν στις ψηφιακές τάξεις να ανέρχεται σε 90.000. «Υπήρξαν δυσκολίες γιατί κλήθηκε το σύστημα να αντέξει περίπου 1,3 εκατ. μαθητές. Αναβαθμιστήκαμε. Πήγαμε από τον έναν στους δέκα σέρβερ και αυτή τη στιγμή έχουμε εγγεγραμμένους 1 εκατομμύριο μαθητές. Βάλαμε και εκπαιδευτική τηλεόραση και η βοήθεια της ΕΡΤ είναι πολύ σημαντική. Σημειώνονται πολύ μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης. Περισσότεροι από 100.000 μαθητές την ημέρα παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα», τόνισε η Νίκη Κεραμέως.