Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, όπου είχε σειρά επαφών υψηλού επιπέδου με κορυφαίους αξιωματούχους της γαλλικής κυβέρνησης.
Κεντρική στιγμή της επίσκεψης αποτέλεσε η υπογραφή Οδικού Χάρτη συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την Πολιτική Προστασία, από τον κ. Κεφαλογιάννη και τον Γάλλο Υπουργό παρά τω Υπουργώ Επικρατείας και Υπουργό Εσωτερικών, François-Noël Buffet.

Ο Οδικός Χάρτης θεμελιώνει μια νέα εποχή διμερούς σύμπραξης, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ειδικά των δασικών πυρκαγιών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την εκπαίδευση προσωπικού, αλλά και την επιχειρησιακή και τεχνική υποστήριξη μεταξύ των δύο χωρών.
Στη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, ο Έλληνας υπουργός είχε επίσης εκτενή συνομιλία με τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικής Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Γαλλίας, Julien Marion, με τον οποίο αντάλλαξαν ιδέες και προτάσεις για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και της ανθεκτικότητας απέναντι σε φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική απορρύθμιση.

Ο κ. Κεφαλογιάννης παρουσίασε τον ελληνικό σχεδιασμό για την πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών, ο οποίος ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές απόκτησης ελικοπτέρων Η215 από την Airbus, αλλά και η συμμετοχή των δύο χωρών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, με στόχο τη συγκρότηση κοινών ευρωπαϊκών εργαλείων και μηχανισμών ταχείας αντίδρασης.
Στο επίκεντρο της συνεργασίας, όπως υπογραμμίστηκε, βρίσκεται η κοινή ανάγκη για αναθεώρηση των στρατηγικών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, καθώς η συχνότητα και ένταση των φαινομένων αυξάνονται ραγδαία υπό την πίεση της κλιματικής κρίσης.

Ο Υπουργός επισκέφθηκε επίσης δύο κρίσιμες δομές της γαλλικής Πολιτικής Προστασίας –το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Κρίσεων (CIC) και το Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (COGIC)– όπου ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή δομή, τις διαδικασίες και τα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η Γαλλία στη διαχείριση κρίσεων.
Σε δήλωσή του, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται κοινές προκλήσεις και πως πλέον «μπαίνουμε σε μια πολύ συγκεκριμένη πορεία συνεργασίας, με επίκεντρο την επιχειρησιακή υποστήριξη, την τεχνική εκπαίδευση και τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής».