Σαρωτικός καύσωνας σε όλη τη χώρα στην Ελλάδα, με αναμενόμενη κορύφωση την ερχόμενη Δευτέρα που, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo, θα σημειωθούν ακραίες θερμοκρασίες, αφού ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» στους 44 βαθμούς Κελσίου στην Αττική. Δύσκολο και το Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας να ξεπερνά τους 40 βαθμούς.
Η Αττική θα «ψηθεί» από την Παρασκευή με 40άρια. Πρόκειται για το τρίτο κύμα καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι το οποίο θα ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο λόγω της μεγάλης διάρκειάς του. Η ΓΓΠΠ έχει εκδόσει οδηγίες ενώ οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται στο civilprotection.gr.
Κλιματική αλλαγή: Το περιμέναμε το 2040…
Για μια ανησυχητική κατάσταση έκανε λόγο ο καθηγητής και Πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε συγκεκριμένα ότι φαινόμενα σαν κι αυτά, «με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα, για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021».
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για υψηλές θερμοκρασίες που θα κρατήσουν μέχρι και τις 7 με 8 Αυγούστου, ενώ από την ερχόμενη Παρασκευή οι μέρες αναμένεται να θυμίσουν εκείνες του φονικού καύσωνα του 1987, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1300 άνθρωποι.
Τι λένε οι μετεωρολόγοι
«Η θερμοκρασία σε αρκετές κυρίως ηπειρωτικές περιοχές αναμένεται να βρεθεί γύρω στους 10-12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο που διανύουμε», επεσήμανε σε μήνυμά του ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.
Σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε τα εξής για το κύμα ζέστης: «Ενα ασυνήθιστο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» ή αλλιώς «κόλλημα» του καιρού (ένα αέρινο τείχος πάνω απο την την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια) συνεχίζουν να δίνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία εμποδίζοντας τα βαρομετρικά χαμηλά και μαζί δροσερότερες αέριες μάζες από τον Ατλαντικό, όχι μόνο να κινηθούν και να φτάσουν στην περιοχή μας, αλλά να συμβάλουν με την ανατολική-βορειοανατολικη κίνησή τους πάνω απο την Ευρώπη στην δημιουργία υψηλών πιέσεων ή πιο απλά ενός “Θόλου Ζέστης” πάνω απο την περιοχή μας. Ο συγκεκριμένος λοιπόν “Θόλος Ζέστης”αναμένεται, δεδομένης και της εποχής, όχι μόνο να προσελκύσει αλλά κυρίως να παγιδέψει πάρα πολύ θερμές βορειοαφρικανικές αέριες μάζες διατηρώντας τες παράλληλα εγκλωβισμένες πάνω από την ευρύτερη γεωγραφική μας ζώνη για αρκετές ημέρες!
Αποτέλεσμα, η θερμοκρασία σε αρκετές κυρίως ηπειρωτικές περιοχές να αναμένεται να βρεθεί γύρω στους 10-12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο που διανύουμε, καθιστώντας την επικείμενη θερμή εισβολή όχι μόνο ανυπόφορη αλλά και επικίνδυνη για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες καθώς θα συνδυάζεται και με αρκετη δυσφορία κατά τόπους.
Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έντονο θα είναι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας με τα απορροφητικά υλικά όπως η άσφαλτος και το μπετόν καθώς και την απορρόφηση θερμότητας από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα να μετατρέπουν τα κτίρια και τα αυτοκίνητα σε «θερμοσυσσωρευτές» οι οποίοι και θα εκλύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τη θερμότητα την οποία έχουν απορροφήσει».
Έρχονται δύσκολες ημέρες και για την Αττική, σημείωσε, από τη μεριά του, σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Η ανάρτηση στο Facebook γράφει:
«Ουσιαστικά από αύριο Πέμπτη θα γίνει περισσότερο αισθητή η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αττική. Σας παρουσιάζω λοιπόν, ενδεικτικά, για τις επόμενες ημέρες, τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Αττική.
Πέμπτη : 40°C
Παρασκευή : 42°C
Σάββατο : 40-41°C
Κυριακή : 41°C
Δευτέρα : 42-43°C
Τρίτη : 41-42°C (με κάθε επιφύλαξη επειδή είναι μακριά μέχρι τότε)
Προσοχή :
Α) Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι θερμοκρασίες άνω των 40°C στην Αττική και για ακόμη κάποιες μέρες μετά την Τρίτη. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.
Β) Υπάρχει το περιθώριο μικρής απόκλισης από τις θερμοκρασίες που σας παρουσίασα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Γι’ αυτό και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση κάνω λόγο για ενδεικτικές θερμοκρασίες.
Γ) Στον μεγάλο καύσωνα του 1987, για 8 συνεχόμενες ημέρες οι μέγιστες στην Αττική ξεπερνούσαν τους 40°C. Για να δούμε, θα συμβεί κάτι παρόμοιο και αυτή τη φορά;»