Σε περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού -πέραν του 2% που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου- έχει αποφασίσει να προχωρήσει η κυβέρνηση εντός του 2022 αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το ποσοστό αύξησης και ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό αλλά και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί μεταξύ δύο πυρών. Από τη μία, έχει πρόθεση να ενισχύσει τους χαμηλόμισθους για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και από την άλλη, πρέπει να σκεφτεί και τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες, οι οποίες εκτός από την αύξηση του ενεργειακού κόστους θα πρέπει να επωμιστούν και την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.
Τα σενάρια, αν και είναι νωρίς ακόμη, προβλέπουν αύξηση ακόμα και 5%, αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Ανάλογα με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, θα εξεταστεί αν το 5% θα αποτελέσει σωρευτική αύξηση (δηλαδή 2%+3%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα ή αν ο κατώτατος μισθός μετά το καλοκαίρι θα αυξηθεί συνολικά πάνω από 5%.
Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει διαβεβαιώσει ότι «oι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να φύγει η οικονομία μπροστά και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό».
Πηγή: newmoney.gr