Λειτουργώντας… μακιαβελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτοπροσώπως τα ραντεβού για να πάρει το «ναι» από μια σειρά προσώπων που προτείνονται από διάφορες κατευθύνσεις.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Με σκοπό να κλείσουν τα ψηφοδέλτια όσο το δυνατόν συντομότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει επαφές για να πάρει το «ναι» από μια σειρά πρόσωπα που προτείνονται από διάφορες κατευθύνσεις. Εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα που σχολιάζεται ποικιλοτρόπως. Συνήθως αυτήν τη δουλειά –της επιλογής υποψηφίων– την κάνουν διάφορες επιτροπές· στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δίδει έμφαση ο ίδιος ο Τσίπρας, ίσως σκεπτόμενος «μακιαβελικά», αφού σε περίπτωση ήττας στις επόμενες εκλογές –και στο ενδεχόμενο να τεθεί θέμα για το πρόσωπό του στη θέση της ηγεσίας– να έχει ο ίδιος μέσω προσωπικών σχέσεων την «μπαγκέτα» των εξελίξεων.

Ο Τσίπρας διεμήνυσε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή πως ο δρόμος για μία σταθερή διακυβέρνηση της χώρας είναι ένας και είναι εκείνος της «συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων». Μέχρι στιγμής τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:

  • Ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης πιθανότατα θα είναι στο Επικρατείας, όπως και η δημοσιογράφος Ελενα Ακρίτα.
  • Οι ηθοποιοί Μάριος Αθανασίου, Μαριάννα Τουμασάτου, Χάρης Μαυρουδής και Αννα Ελεφάντη –που έκανε όλα εκείνα τα μνημειώδη σποτ του ΣΥΡΙΖΑ– μάλλον θα κατέβουν στη μάχη.
  • Στέλλα Μπελιά, Αννα Κουρουπού, Μιχάλης Λόλης, Βαγγέλης Σκούφας θα είναι κάποιοι από τους εκπροσώπους της LGBTQ κοινότητας εντός των ψηφοδελτίων.
  • Τα ονόματα των πρώην ΠΑΣΟΚων –προφανώς στο πλαίσιο της ανανέωσης (sic)– Στέφανου Τζουμάκα, Γιάννη Μαντζουράνη, Νίκου Μαδεμλή, Δημήτρη Σακελλάρη, Σπύρου Κουβέλη, Γιώργου Παναγιωτόπουλου, από την Ηλεία, αναμένονται και αυτά να περιληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Συζητιούνται επίσης τα ονόματα των δημοσιογράφων Δημήτρη Μανιάτη, Θανάση Κάππου (γιος του Κώστα Κάππου, βουλευτή του ΚΚΕ), του Φοίβου Κλαυδιανού και του Δημήτρη Χατζηνικόλα.
  • Ετοιμος για την Κεφαλονιά είναι ήδη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλας Φαραντούρης. Λέγεται μάλιστα ότι στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του, στην οποία παρευρέθησαν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο πρόεδρος, δόθηκε ξεκάθαρα το χρίσμα.
  • Η αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ζαχαρούλα Τσιριγώτη είναι από τα πρόσωπα που πιθανόν θα είναι στα ψηφοδέλτια.
  • Παλιός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου ετοιμάζει την κάθοδό του στις εθνικές εκλογές στην Ανατολική Αττική.
  • Η Ρένα Δούρου θα κατέλθει στη μάχη του σταυρού στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, στην ίδια περιφέρεια που πιθανότατα να είναι και η Εφη Αχτσιόγλου, αν και το περιβάλλον της κάνει διάφορες κινήσεις να είναι αλλού.
  • Ο Νίκος Παππάς θα δώσει εκ νέου τη μάχη στον Νότιο Τομέα του Δήμου Αθήνας.
  • Ο Χρήστος Σπίρτζης θα συνεχίσει να κατέχει την πρωτιά στην Ανατολική Αττική, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης κατεβαίνει ξανά στη Β΄ Πειραιά, όπου θα είναι και ο πρώην υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης.
  • Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και οι Κώστας Ζαχαριάδης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Κατρούγκαλος θα είναι στον Β1 Βόρειο Τομέα.
  • Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι στη μάχη στην Α΄ Αθήνας.
  • Κύκλοι της Κουμουνδούρου αναφέρουν πως για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ακούγεται έντονα το όνομα του δημάρχου Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, ενώ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σίγουρος είναι ο Απόστολος Γκλέτσος.
  • Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ακούγεται το όνομα του πρώην βουλευτή Κέρκυρας, Κώστα Παυλίδη, ενώ στην Περιφέρεια Κρήτης ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζει και πάλι τον Σταύρο Αρναουτάκη.
  • Για την Περιφέρεια Ηπείρου, ο ΣΥΡΙΖΑ συζητεί με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Πεταλωτή, ενώ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον εργατολόγο και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Τεμπονέρα.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι πληθώρα σοβαρών προσώπων από διάφορους κοινωνικούς χώρους δεν θέλουν σχέσεις με τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος που προσάπτουν στα σημερινά στελέχη του κόμματος είναι ότι δεν ακολουθούν κεντρικά μια γραμμή με συνέπεια, αλλά επικρατούν πολλές γραμμές από τα διάσπαρτα κέντρα εξουσίας στο κόμμα και όλα αυτά για στενούς συμφεροντολογικούς λόγους που έχουν τα διάφορα στελέχη.