Σε πανηγυρικό κλίμα -παρά τον περιορισμένο λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού προσκεκλημένων- ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών, και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κκ Ιερωνύμου, η κ. Σακελλαροπούλου ορκίστηκε «στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας» να φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνά για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού.
«Η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού…», ανέφερε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι ευχήθηκε στην κυρία Σακελλαρόπουλου να έχει μια παραγωγική γεμάτη από Υγεία θητεία.
«Άξια» αναφώνησαν οι βουλευτές, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος της ευχήθηκε «καλή δύναμη».
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, και όσο η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέμενε – με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής – τους προσκεκλημένους να μεταβούν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού», ενώ ο κ. Τασούλας συμπλήρωσε: «….εκπέμπεται σήμερα και είναι βάσιμη».
Ακολούθως, η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στέφανο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να αναλάβει τα υψηλά της καθήκοντα.
Νωρίτερα, η κ. Σακελλαροπούλου έγινε δεκτή στο Μέγαρο της Βουλής από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασούλα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδιδε τιμές. Ως είθισται, κόκκινοι τάπητες στρώθηκαν στους διαδρόμους του κτιρίου ωστόσο τις παραδοσιακές χειραψίες αντικατέστησαν οι «επινεύσεις», όπως απαιτεί η περίσταση.
Την ειδική συνεδρίαση της Βουλής, προεδρεύοντος του α’ αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη παρακολούθησαν περί τους 120 εκπροσώπους πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών, μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί, 13 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, περί τους 35 βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των παρισταμένων, μεσολαβούσε τουλάχιστον ένα κενό κάθισμα, για λόγους προφύλαξης.
Η κ. Σακελλαροπούλου είναι το 8ο πρόσωπο από τη μεταπολίτευση που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, διαδεχόμενη τους Μιχαήλ Στασινόπουλο (1974-1975), Κωνσταντίνο Τσάτσο (1975-1980), Κωνσταντίνο Καραμανλή (1980-1985 και 1990-1995), Χρήστο Σαρτζετάκη (1985-1990), Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο (1995-2005), Κάρολο Παπούλια (2005-2015) και τον Προκόπη Παυλόπουλο (2015-2020). Είναι επίσης η τρίτη με θητεία στο δικαστικό σώμα, μετά τους Μιχαήλ Στασινόπουλο (εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και τον Χρήστο Σαρτζετάκη (Αρεοπαγίτης).
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.
Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.
Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών (2010-2013).
Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».
Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κλπ.
Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.
Είναι διαζευγμένη, μητέρα μιας κόρης και ζει στο κέντρο της Αθήνας.
Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.