Κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει την παραχώρηση επιπλέον χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», ενόψει του ανοίγματος, τη Δευτέρα, 25 Μάη, των καταστημάτων εστίασης.
Όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία «με την επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους, κατά τα προβλεπόμενα από τις οικείες διατάξεις, θα επιβληθούν κανόνες τήρησης αποστάσεων προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να περιορίζεται δραστικά η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στον παραχωρηθέντα κοινόχρηστο χώρο, καθιστώντας αναγκαία ειδική νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να προβλέπεται δυνατότητα παραχώρησης από τους δήμους πρόσθετου εμβαδού στους εν γένει κοινόχρηστους χώρους, ώστε και η λειτουργία των καταστημάτων να καταστεί βιώσιμη, αλλά και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων».
Ο παραχωρούμενος χώρος – σύμφωνα με την τροπολογία – μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης και πάντως δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση. Στην περίπτωση που τα τραπεζοκαθίσματα θα αναπτυχθούν στον δρόμο θα πρέπει να προηγηθεί «γνώμη της αρμόδιας Αστυνομικής Ρχής και αφορά το τμήμα προ των καταστημάτων ή στην προβολή αυτών». Ξεκαθαρίζεται, ακόμα, ότι δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μόνιμων ή προσωρινών κατασκευών καθώς και η εγκατάσταση ηχείων.
Παράλληλα τονίζεται ότι η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων δεν θα πρέπει να εμποδίζει τη διέλευση πεζών ενώ θα πρέπει να προστατεύεται η διάβαση ατόμων με αναπηρία. Επίσης είναι δυνατή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε δημοτικές οδούς, είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας είτε για το σύνολο αυτής, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, υπό την προϋπόθεση ακώλυτης διεέλυσης οχημάτων άμεσης ανάγκης και διέλευσης – στάσης – στάθμευσης οχημάτων μονίμων κατοίκων και ΑΜΕΑ.
Προβλέπεται επίσης η μείωση μέχρι 50% των τελών χρήσης «αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων». “Κρίνεται αναγκαία η πρόβλεψη μείωσης των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, αναλόγως της μείωσης του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, από τις επιχειρήσεις εκείνες για τις οποίες δεν θα καταστεί δυνατή η αύξηση του εμβαδού του κοινόχρηστου χώρου και οι οποίες κατ’επέκταση θα αναγκαστούν να περιορίσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων”, σημειώνεται.
Το μέτρο όπως αναφέρεται στην τροπολογία θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Δείτε αναλυτικά την τροπολογία εδώ.
Στο μεταξύ, ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ). εξέδωσαν οδηγίες προσαρμογής. Μεταξύ άλλων προβλέπονται οργανωτικά μέτρα για τους επιχειρηματίες, συστάσεις για σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων, ενθάρρυνση των ανέπαφων συναλλαγών και ενημερωτικές πινακίδες. Οι υπεύθυνοι προτρέπονται σε νέους τρόπους παραγγελιών, όπως για παράδειγμα πίνακες σταθερών μενού ή οθόνες, μενού σε app ή μενού με δυνατότητα λήψης σε smartphones. Επίσης ενθαρρύνεται η χρήση καταλόγων μίας χρήσης, ενώ στο take away ο διανομέας πρέπει να φοράει μάσκα και γάντια.
- Από τον «Καλπογιάννη» στον Καλογιάννη
- Παπαγγελόπουλος: Επόμενη στάση το Ειδικό Δικαστήριο
- Ποια θα… σκίσει η Γιαννακοπούλου;
- Ο εναλλακτικός Κώστας Καραμανλής (pics)
- 24 δισ. για στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας
- Αναστολή συμβάσεων και επιδότηση μισθού: Ποιους αφορά και τι πρέπει να γνωρίζουν