Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, σε ένα γεωγραφικό χώρο όπου εδώ και μήνες «σιγόβραζε» η ένταση μεταξύ των δύο δυνάμεων, έφερε η συντριβή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.
Το χρονικό της κρίσης – Πώς εμβόλισαν το drone
To μη επανδρωμένο MQ-9 Reaper («Θεριστής») πετούσε το πρωί της Τρίτης πάνω από τα διεθνή ύδατα, σε διεθνή εναέριο χώρο. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, πραγματοποιούσε επιχείρηση ρουτίνας.
Εντοπίστηκε από ζεύγος ρωσικών μαχητικών Su-27 τα οποία είχαν απογειωθεί από την Κριμαία. Ένα από τα δύο αεροσκάφη, που ενεπλάκη στο επεισόδιο, άρχισε να παρενοχλεί την πτήση του μη επανδρωμένου.
Το ρωσικό μαχητικό στις 07:03 φαίνεται ότι χτύπησε το drone στο πίσω μέρος, εκεί όπου βρίσκεται ο έλικας. Το drone υπέστη ζημιά και έχασε τη δυνατότητα πτήσης και οι Αμερικανοί, για ευνόητους λόγους, αναγκάστηκαν να το ρίξουν στη θάλασσα.
«Λόγω της ζημιάς που υπέστη, δεν είχαμε άλλη επιλογή από την πτώση του στη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε την Τρίτη ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσκρουση προκάλεσε απώλεια της πτητικής ικανότητας του UAV.
Τα ρωσικά Su-27 κατευθύνθηκαν προς την Κριμαία όπου και προσγειώθηκαν στη βάση τους.
Ανασφαλές, αντιεπαγγελματικό και απερίσκεπτο το περιστατικό με το drone στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρει ο Λευκός Οίκος
«Περίπου στις 7:03 π.μ. (τοπική ώρα), ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε την έλικα του MQ-9, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές δυνάμεις να αναγκαστούν να κατεβάσουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα» ανέφερε στην ανακοίνωση ο στρατηγός Τζέιμς Χέκερ, διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής.
«Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας εκτός από το ότι είναι ανασφαλές και αντιεπαγγελματικό», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματικός.
Οι ΗΠΑ επιχειρούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα από πριν από την έναρξη του πολέμου, χρησιμοποιώντας τα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper για την παρακολούθηση της περιοχής.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper μπορούν να πετάξουν σε ύψος έως και 50.000 πόδια, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, και διαθέτουν αισθητήρες και δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθιστώντας τα ιδανική πλατφόρμα για την παρακολούθηση κινήσεων στο πεδίο της μάχης και στη Μαύρη Θάλασσα.
Η απάντηση της Ρωσίας
Η απάντηση της Μόσχας, ήλθε με μερικές ώρες καθυστέρηση και υποστηρίζει ότι το αμερικανικό drone πετούσε αντικανονικά, σε περιοχή προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων. Λόγω ενός επικίνδυνου ελιγμού, πάντα κατά τη Μόσχα, το drone κατέπεσε στη θάλασσα, χωρίς καμία παρέμβαση από τα ρωσικά μαχητικά.
«Το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου τρέχοντος έτους στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, από τα μέσα ελέγχου εναέριου χώρου των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας καταγράφηκε η πτήση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-9 με κατεύθυνση τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο, «η πτήση πραγματοποιούνταν με απενεργοποιημένους αναμεταδότες και κατά παράβαση των ορίων ζώνης προσωρινού καθεστώτος απαγόρευσης χρήσης εναέριου χώρου, το οποίο έχει οριστεί για τους σκοπούς διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης [εννοεί του πολέμου στην Ουκρανία] και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιευθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».
Κατά τη ρωσική πλευρά, «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λόγω απότομου ελιγμού του, περιέπεσε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και κατέπεσε στην υδάτινη επιφάνεια».
«Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα οπλικά τους συστήματα, δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν αισίως στην αεροπορική τους βάση», καταλήγει το σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Αντιδράσεις από ΗΠΑ
Για το συμβάν ενημερώθηκε ο Τζο Μπάιντεν από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, ενώ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον κλήθηκε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να του κοινοποιηθεί η «έντονη διαμαρτυρία» των ΗΠΑ μετά το περιστατικό.
«Είμαστε σε απευθείας επαφή με τους Ρώσους, σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, προκειμένου να τους μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία μας γι’ αυτήν την επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση που προκάλεσε την πτώση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτετικών Νεντ Πράις.