Συναγερμός σήμανε στην Κωνσταντινούπολη μετά την κατάρρευση δύο κτιρίων στην περιοχή Φατίχ, με τις Aρχές να προχωρούν άμεσα σε εκτεταμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τουρκικά μέσα, η κατάρρευση φαίνεται να προκλήθηκε από έκρηξη, η οποία σχετίζεται με διαρροή φυσικού αερίου.

Από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, συνολικά πέντε άτομα φέρεται να είχαν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια. Οι διασώστες κατάφεραν να τους εντοπίσουν και να τους ανασύρουν, με τους περισσότερους να έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστή η κατάσταση της υγείας τους.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, της AFAD και ασθενοφόρα, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Η εικόνα από το σημείο παραπέμπει σε παλαιά κτίρια, στοιχείο που εξετάζεται από τις αρχές ως πιθανός επιβαρυντικός παράγοντας για την κατάρρευση.

Οι διασώστες επιχειρούν με ειδικό εξοπλισμό, ενώ συνεχώς μεταφέρονται φορεία, δείχνοντας την ετοιμότητα για άμεση παροχή βοήθειας.

Παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν ενεργά στην επιχείρηση, βοηθώντας στην απομάκρυνση των ερειπίων και στην αναζήτηση τυχόν άλλων εγκλωβισμένων.

Αρχικά, αναφέρθηκε ότι τρία άτομα είχαν απεγκλωβιστεί, ενώ οι έρευνες συνεχίζονταν για τους υπόλοιπους δύο. Λίγο αργότερα, επιβεβαιώθηκε ότι όλοι οι εγκλωβισμένοι εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν.

Η ανακοίνωση της Νομαρχίας Κωνσταντινούπολης

«Την Κυριακή 22.03.2026, περίπου στις 12:00 το μεσημέρι, σημειώθηκε έκρηξη σε κτίριο που βρίσκεται στην οδό Ebe, στη γειτονιά Ayvansaray, στην περιοχή Fatih. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από φυσικό αέριο. Μετά την έκρηξη κατέρρευσαν δύο γειτονικά κτίρια που ήταν χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο.

Στο σημείο έσπευσαν πολλές ομάδες διάσωσης της AFAD, της πυροσβεστικής και ιατρικά συνεργεία, και ξεκίνησαν αμέσως οι έρευνες. Από τα 5 άτομα που πιστεύεται ότι είχαν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια, τα 3 απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται για τα 2 άτομα που παραμένουν κάτω από τα ερείπια».