Αιτήματα που φέρουν κομματικό στίγμα, όπως η μη αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και κατά της σχράτευσης στα 18, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των διεκδικήσεων των μαθητών.
Δεν λείπουν και αιτήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των σχολείων όπως η καθαριότητα και η προσπάθεια κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων ξεπερνάει τα 200 σε όλη τη χώρα. Οι περισσότερες καταλήψεις είναι σε λύκεια και γυμνάσια Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Αχαΐας και Μαγνησίας. Εν τω μεταξύ, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις καταλήψεις σχολείων, επεσήμανε ότι «εξετάζονται μέτρα ώστε να μη γίνονται τέτοιες ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που προχωρούν σε καταλήψεις».
Πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή αναφέρουν ότι αστυνομικά μέτρα δεν θα ληφθούν, ωστόσο μελετάται να δοθεί βάρος στην ενημέρωση των γονέων και των μαθητών για τις αρνητικές συνέπειες των καταλήψεων, αλλά και για τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της μη χρήσης μάσκας στις καταλήψεις.
Ενδεικτικά, οι μαθητές ζητούν μείωση των μαθητών ανά τμήμα (το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας.
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας δίνει πολιτικό χρώμα στο κείμενό της, και επιτίθεται στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. λέει πως θα αγοράσει φέτος από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη». Επίσης, οι μαθητές ζητούν να μην προχωρήσει η στράτευση στα 18, τάσσονται κατά της Τράπεζας Θεμάτων και διακηρύσσουν «καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες».