Την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μετά τις αποκαλύψεις από τον Βασίλη Κικίλια για τη δράση του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Διαβατών.
Ο πρώην υπουργός τον νόμο του οποίου καταχράστηκαν δεκάδες καταδικασμένοι για να βρουν την ελευθερία τους, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγω για «αθλιότητες χυδαίων συκοφαντών» σημειώνοντας πως «Η προσπάθεια κατασυκοφάντησης του προσώπου μου, τώρα με νέα αφορμή το ΚΕΘΕΑ, έχει ξεπεράσει κάθε όριο».
«Ένας νόμος που μείωσε την εγκληματικότητα σε βαριά κακουργήματα και βελτίωσε τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές, ο οποίος αφορούσε το σύνολο των κρατουμένων της χώρας, αναφέρεται από τους συκοφάντες σαν να ευνοούσε μόνο μια ειδική κατηγορία κρατουμένων. Ένας οργανισμός με πολύχρονο, πανελλήνια και παγκόσμια αναγνωρισμένο έργο, το ΚΕΘΕΑ, σπιλώνεται εξαιτίας των προβλημάτων μιας μόνο από τις 110 μονάδες του. Τα Διοικητικά Συμβούλια του ΚΕΘΕΑ, απαρτιζόμενα από προσωπικότητες που τιμά η χώρα, ακυρώνονται συλλήβδην και γίνεται λόγος για εναλλαγή κατά τα τελευταία 15 χρόνια δύο προσώπων (σε ό,τι με αφορά, υπ’ όψιν ότι η τελευταία μου προεδρική θητεία είχε λήξει το 2005). Μόνη μου λύση είναι πλέον η προσφυγή στη Δικαιοσύνη» τονίζει.
Οι αποκαλύψεις Κικίλια
Πολυσέλιδο πόρισμα εργαζομένων του Οργανισμού για οικονομικές ατασθαλίες και παράνομες αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών τους οποίους βάφτιζαν χρήστες ουσιών στο Πρόγραμμα Προμηθέας, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Κατηγόρησε, επίσης, την απερχόμενη Διοίκηση ότι «έπνιξε» το πόρισμα αντί να μεταβεί στον Εισαγγελέα.
Ο Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε ευθέως το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ ότι αποσιώπησε το πόρισμα κόλαφο αντί να μεταβεί στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω και να προβεί σε ενέργειες για τη χρηστή διαχείριση των 20 εκατομμυρίων ευρώ που λαμβάνει ετησίως ως χρηματοδότηση από το Υπουργείο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Διοίκηση είχε παραλάβει το πόρισμα από τον Ιούνιο του 2019, αλλά παρέμεινε απαθής.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο κ. Κικίλιας κατά τη συζήτηση της ΠΝΠ με την οποία άλλαξε η κυβέρνηση το μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, το πόρισμα για τη Θεραπευτική Κοινότητα Διαβατών, μεταξύ άλλων συμπεραίνει τα εξής:
-δραστηριότητες οριακής νομιμότητας αν όχι παράνομης συμπεριφοράς από εργαζομένους στο Πρόγραμμα
– συστηματικών χρήση ουσιών από το προσωπικό, τα μέλη του προγράμματος και από εξωτερικά εμπλεκόμενους στο σύστημα
– οικονομικές ατασθαλίες
-έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές
-έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα
– χρήση νομικών ευεργετημάτων σε μέλη κι αποφοίτους του προγράμματος που το χρησιμοποιούσαν χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με χρήση ουσιών
– ασαφείς διαδικασίες για ένταξη στο πρόγραμμα στα Διαβατά
– προσπάθεια συγκάλυψης γιατί διαπιστώθηκε απώλεια ηλεκτρονικών υπολογιστών με στοιχεία μελών του προγράμματος
– απώλεια δίσκων αποθήκευσης
-ερωτικές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και μεταξύ μελών του προγράμματος
-κατάχρηση εξουσίας
-αδιαφάνεια
«Υπάρχουν υπόνοιες για παρακύκλωμα αξιοποίησης των ευεργετημάτων που προβλέπει ο νόμος. Αυτό μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και δεν μπορούν να αποκλειστούν και εργαζόμενοι του οργανισμού. Όταν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση μίλησε για έλεγχο σε ότι έχει να κάνει με τη χρηστή διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και την οικονομική διαχείριση κάποιοι βιάστηκαν να μας κατακεραυνώσουνε», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος σε ένα από τα συμπεράσματα του επίμαχου πορίσματος και σημειώνοντας ότι η απερχόμενη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ πρέπει να κληθεί στη Βουλή να παράσχει εξηγήσεις για το πρόγραμμα στα .
Τη γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου για το περιεχόμενο του επίμαχου πορίσματος αμφισβήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, καταλογίζοντας στον Υπουργό Υγείας προσπάθεια να πλήξει το κύρος του ΚΕΘΕΑ με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης του Οργανισμού που ψήφισε η κυβέρνηση.
«Όλος ο κόσμος κατάλαβε ότι ήταν μια αυθαίρετη και πραξικοπηματικού χαρακτήρα παρέμβαση και επειδή αντέδρασε το σύνολο του ΚΕΘΕΑ και η κοινωνία και εισέπραξε πολιτικό κόστος η κυβέρνηση, από χθες ξεκινά ο Υπουργός τις καταιγιστικές ανακοινώσεις λες και ανακαλύψαμε το σκάνδαλο του αιώνα. Αυτός ο έλεγχος διατάχθηκε εσωτερικά και αφορά μία από τις συνολικά 110 δομές του Οργανισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.