Φυλακές Κορυδαλλού φαίνεται πως φωτογραφίζει η καταδικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ιωάννας Μάνδρου, το κατηγορητήριο είναι σαφές και προσδιορίζει ότι η Χρυσή Αυγή ήταν μια εγκληματική οργάνωση που δρούσε με πολιτικό σχεδιασμό και καθοδήγηση για την ενορχήστρωση των εγκλημάτων της.
Με την κατηγορία για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, τα 7 πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής, οδηγούνται σε αυστηρές ποινές για σωρεία αξιόποινων πράξεων και επιθέσεων που μπορεί, όπως είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, η έμπειρη δικαστική συντάκτρια, Ιωάννου Μάνδρου, να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και στην προφυλάκιση τους.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το δικαστήριο αυτή τη στιγμή ασχολείται με την παράμετρο των ελαφρυντικών.
Οι ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη 8/ 10 οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ποιοι από τους ενόχους θα προφυλακιστούν, πέραν από τον ένοχο για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά ο οποίος και έχει σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις δεδομένη την ποινή των ισοβίων.
Η καταδίκη Χρυσής Αυγής από την ελληνική Δικαιοσύνη αποτελεί μια ιστορική απόφαση πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας, με την δικαστική διαδικασία αυτή, να είναι η δεύτερη σοβαρότερη μετά την δίκη της χούντα στην Μεταπολίτευση.
Τόσο ο νεοναζιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης όσο και το πλήθος των εγκληματικών πράξεων που διέπραξε καθιστά την δίκη αυτή πρωτόγνωρη τόσο για τα ευρωπαϊκά όσο και για τα ελληνικά δεδομένα με το δικαστήριο να είναι καταπέλτης για όσους είχαν ανάμειξη σε αυτές.
Η θεμελίωση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης αποτέλεσε ένα τιτάνιο έργο της εισαγγελίας Αρείου Πάγου αφού αρχικώς η Χρυσή Αυγή δεν είχε την εικόνα της πλήρους αποσύνθεσης που παρουσιάζει σήμερα αλλά αποτελούσε μια παράταξη με χιλιάδες ψηφοφόρους και 18 εκλεγμένους βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο.