Την πεποίθησή του ότι το ελληνικό εμπόριο μπορεί να εξελιχθεί στον πολλαπλασιαστή της εθνικής μας οικονομίας, εξέφρασε από το βήμα του Thessaloniki Summit, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, υπογραμμίζοντας την “μοναδική ανθεκτικότητα” που έδειξε αυτό στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Μιλώντας στο φόρουμ που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καράογλου επισήμανε τον “πρωταγωνιστικό ρόλο” που μπορούν να διαδραματίσουν οι άνθρωποι του εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο νέο ξεκίνημα που επιχειρεί η ελληνική οικονομία από το βράδυ της 7ης Ιουλίου και τόνισε ότι πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί πως “για να υπάρχει βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη που θα διαχέεται σε όλη την κλίμακα της οικονομίας, πρέπει να προϋπάρχουν ισχυρή εμπορική δραστηριότητα και δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις“. Διευκρίνισε ότι η βιωσιμότητα της προαναφερόμενης ανάπτυξης, δεν είναι μια “πολυτέλεια”, αλλά απαραίτητο συστατικό για τη διασφάλιση της συνεπούς αναπτυξιακής πορείας στο μέλλον.

“Υποχρέωση της πολιτείας στο νέο περιβάλλον”, είπε ο κ Καράογλου “είναι να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας και η ιδιωτική οικονομία να είναι η “μηχανή” της ανάπτυξης που θα παράξει πλούτο και νέες θέσεις εργασίας”. Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς την επανασύσταση της Ελλάδας στον κόσμο, εφαρμόζοντας πολιτικές που τη βοηθούν να επανακτήσει την αυτοπεποίθηση και την αξιοπιστία της ενώ τόνισε πως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας αποτελεί έναν “αυθεντικό σύμμαχο του καταναλωτή και της κοινωνίας”.

Απαριθμώντας τις ενέργειες που ήδη κάνει η ελληνική κυβέρνηση, όπως μείωση των φόρων, προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον, πάταξη της γραφειοκρατίας, τη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες έως το 2023, υπογράμμισε ότι και με την επικείμενη αλλαγή του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος “ξεκλειδώνουν” οι πραγματικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος της κοινωνίας, καθώς δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για νέες άμεσες επενδύσεις. Το κράτος “βοηθά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων”, ανέφερε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε ότι όλα τα προαναφερόμενα γίνονται πράξη με την “πολύτιμη βοήθεια και την εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων και ειδικότερα των εργοδοτικών οργανώσεων”.

Επικεντρώνοντας στην Μακεδονία και την Θράκη υπογράμμισε ότι “στο Διοικητήριο, το σχέδιο για την εμπορική ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης εστιάζει στην υποστήριξη του brand “Μακεδονία”, την υλοποίηση του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς “Thess Intec”, την αναβάθμιση της ΔΕΘ, την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη των συγκοινωνιακών σταθμών (λιμάνι, αεροδρόμιο, σιδηροδρομικό δίκτυο). “Το ελληνικό ποιοτικό προϊόν” κατέληξε ο υφυπουργός “μπορεί και πρέπει να αποκτήσει υπεραξία διατιθέμενο σε αγορές της Ν.Α. Ευρώπης και από εκεί σε όλον τον κόσμο”.