«Επικυρώνοντας τη νέα επενδυτική συμφωνία με την “Ελληνικός Χρυσός” λέμε “ναι” στις επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον, γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι σωστές, οι σοβαρές επενδύσεις δεν εχθρεύονται το περιβάλλον». Αυτή ήταν η κατακλείδα της ομιλίας του κ. Θεόδωρου Καράογλου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επανεκκίνηση μιας από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας (3.000 άμεσες και 2.000 έμμεσες) στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.
Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε ότι πρόκειται για μια πολλαπλώς επωφελή συμφωνία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η οποία ενισχύει τα δημόσια έσοδα μέσω φόρων και μεταλλευτικών τελών, στηρίζει την τοπική οικονομία, αναβαθμίζει την περιοχή και αφήνει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Όπως ανέφερε: «Η Ελλάδα μπορεί να έχει και άλλες “βαριές βιομηχανίες” που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις, πετυχαίνοντας την ποθητή ουσιαστική ανάπτυξη με υπευθυνότητα, πιστή τήρηση και εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων». Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι εχθρός της οικολογίας και του περιβάλλοντος. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ως Κυβέρνηση ότι αγωνιζόμαστε για την υιοθέτηση πρακτικών που υπηρετούν τη δίκαιη και ανθεκτική οικονομία η οποία αξιοποιεί, προστατεύει και επενδύει στον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας, ούσα συμβατή με το βιώσιμο μέλλον».
Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου, με την αναθεωρημένη σύμβαση, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί ακέραια τα δικαιώματα υπεράσπισης των συμφερόντων του. Επίσης διασφαλίζεται ότι η εταιρεία δεν μπορεί να εγείρει οποιαδήποτε αξίωση από τα εξώδικα που είχε στείλει στο παρελθόν προς το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ δημιουργείται προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
«Το καλό ενός τόπου δεν έρχεται όταν κλείνουν εταιρείες και μένουν άνεργοι οι νέοι. Το καλό ενός τόπου δεν διασφαλίζεται όταν ορισμένοι υψώνουν άκριτα το λάβαρο της αντίστασης. Το καλό ενός τόπου το υπερασπίζεσαι όταν αναπτύσσεις μια σχέση διαλεκτικής αλληλεπίδρασης, πορευόμενος με ειλικρίνεια και όχι πίσω από εύπεπτα επαναστατικά τσιτάτα», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Τέλος, χαρακτήρισε «ρηχό και στείρο» τον λόγο που χρησιμοποίησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται, όπως είπε, «για μια μυωπική θεώρηση των πραγμάτων η οποία επιβεβαιώνει ότι η αντιπολίτευση στην πατρίδα μας είναι εγκλωβισμένη σε προκαταλήψεις που περιορίζουν δραστικά τους ορίζοντές της».