Πιστή στη δέσμευσή της για άμεση διόρθωση χρόνιων παθογενειών που ταλαιπωρούν τους πολίτες και γενικότερα στέκονται εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό της χώρας, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, τομών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.  

Γράφει η Ιουλία Σκούρτη

Στην κατεύθυνση αυτήν κινείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που κατατέθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπονται ρυθμίσεις, με τις οποίες οι ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεώνονται, επιτέλους, να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, διασταυρώσεις στοιχείων και πρόβλεψη για κοινούς και ταυτόχρονους ελέγχους με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι όσοι δεν συνεργάζονται θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα που φθάνουν τις 500.000 ευρώ. Τα νέα ψηφιακά εργαλεία βοηθούν, όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «στη βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού μηχανισμού και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και διευκολύνουν τους ελέγχους». 

Λουκέτα και πρόστιμα  

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες καταστήματα έκλεισαν για δύο ημέρες και καλούνται να πληρώσουν σημαντικά πρόστιμα, μετά τις εφόδους των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της επιχείρησης POS στο Αιγαίο. 

Πρόκειται για δράση η οποία πραγματοποιήθηκε συντονισμένα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αξιοποιεί τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ και τα οποία οδηγούν σε στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. 

Από την ΑΑΔΕ οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης, όπως ξεκαθάρισε ο Π. Μαρινάκης, «είναι να ενταθούν ακόμα περισσότερο με στόχο την πάταξη τέτοιων φαινομένων», προσθέτοντας ότι «η τήρηση της νομιμότητας θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο παντού, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και οι διοικητικές ποινές θα επιβάλλονται χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις».

Ήδη εισπράχθηκε το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε τρεις μεγάλες εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Στις παραλίες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2.500 έλεγχοι, ενώ αναλυτικά τα στοιχεία θα δοθούν από το αρμόδιο υπουργείο τις επόμενες ημέρες. 

Η ΑΑΔΕ συνεχίζει τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ήδη 43 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλεισαν για κάποιες ημέρες και καλούνται να καταβάλουν πρόστιμα για μη έκδοση φορολογικών αποδείξεων συνολικού τζίρου 1,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, με στόχο την προστασία των εργαζομένων, πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε αλυσίδες διανομής οι οποίες παρέβησαν τη νομοθεσία τις ημέρες του καύσωνα. 

Την ίδια αποφασιστικότητα επιδεικνύει η κυβέρνηση και στα θέματα νομιμότητας και καταπολέμησης της οπαδικής βίας. Για παράδειγμα, στο πεδίο των κατειλημμένων χώρων μετά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. αυτοί αποδίδονται στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν όπου και όποτε τίθεται ζήτημα παράνομης κατάληψης σε ξένη ιδιοκτησία. 

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της οπαδικής βίας, γίνονται συνεχείς έλεγχοι και σε γήπεδα πριν από την έναρξη των αγώνων, αλλά και σε συνδέσμους φιλάθλων, όπως δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός. «Όπου εντοπίστηκαν παραβάσεις έγιναν συλλήψεις και οι υποθέσεις πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Είναι μια διαρκής διαδικασία, η οποία δεν εξαντλείται προφανώς σε 1 ή 2 εβδομάδες και θα συνεχιστεί με ακόμα πιο δυναμικό ρυθμό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ΕΔΕ που διενεργείται μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή εντοπίστηκαν ευθύνες στην πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης και ως εκ τούτου μετακινούνται –σε συνέχεια των άλλων επτά μετακινήσεων που έγιναν στις 8 Αυγούστου– πέντε ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας (δύο ταξίαρχοι και τρεις αστυνομικοί διευθυντές), μέχρι τη λήψη της οριστικής απόφασης από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. 

Ψηλά η καθημερινότητα 

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου ανοίγει ο επόμενος κύκλος αιτήσεων του Market Pass με στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το αυξημένο κόστος αγορών, ιδίως ειδών διατροφής. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τονίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. 

Επιπλέον, από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου (3/10), εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, πέραν του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, δημιουργείται για πρώτη φορά και το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών», πρωτοβουλία στην οποία έχουν δεσμευτεί να μετέχουν τόσο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και μεγάλες αλυσίδες που διακινούν σημαντικό όγκο από τα σχολικά είδη. 

Επίσης, από χθες μπήκε τέλος στις μεταμεσονύκτιες ουρές ντροπής και τις χειρόγραφες τοιχοκολλημένες λίστες στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών. Συνεπής στη δέσμευσή της η κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσαν από χθες το βράδυ σε λειτουργία την εφαρμογή και οι πολίτες εκδίδουν πλέον αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά.

Σύντομα το μέτρο θα επεκταθεί, όπως ανακοίνωσε χθες ο Π. Μαρινάκης, και σε άλλα γραφεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας. Είναι ένα πρώτο, μεταβατικό βήμα, οδεύοντας προς την πλήρη ψηφιοποίηση στο Κτηματολόγιο και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.