Καναδάς: Νέο αίτημα στον Τριντό για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

19

Με νέο αίτημα, που φέρει ημερομηνία 30 Απριλίου, το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο καλεί τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και την κυβέρνησή του να εκδώσουν προκήρυξη για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τιμώντας έτσι τη μνήμη των ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχασαν τη ζωή τους.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με εκείνη των Αρμενίων και Ασσυρίων, υπήρξαν οι πρώτες Γενοκτονίες του 20ού αιώνα.

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας της ανθρωπότητας και ένα από τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό το ειδεχθές έγκλημα ήταν ο προάγγελος του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι Ναζί κατά των Εβραίων, Ρομά και άλλων λαών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιδιώκουμε την ίδια αναγνώριση που έδωσαν η Γερουσία και η Βουλή του Καναδά σε άλλες γενοκτονίες, όπως στην Γενοκτονία των Αρμενίων, το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα, της Ρουάντα και άλλες γενοκτονίες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης.

Το 2019 σηματοδοτεί την 100ή επέτειο της συστηματικής εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου, όπου 353.000 ψυχές χάθηκαν στα χέρια των Οθωμανικών και Κεμαλικών δυνάμεων.

«Καλούμε τον Πρωθυπουργό μας -να χρησιμοποιήσει την ισχύ που του παρέχει ο νόμος- να εκδώσει Προκήρυξη Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και να διακηρύξει την 19η Μαΐου ως επίσημη ημέρα μνήμης της», πρόσθεσε ο Δρ Χαλάτσης.

(Πηγή Εθνικός Κήρυκας)

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr