Ξέφρενη κούρσα τιμών στα τρόφιμα καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από το 10%.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 10,1% από 10,4% που ήταν τον Φεβρουάριο όμως οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 19,1% , με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 45 ετών. Ο υπουργός οικονομικών Τζέρεμι Χαντ είπε ότι τα στοιχεία «επιβεβαιώνουν ακριβώς γιατί πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την πίεση στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις». Πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται «σε καλό δρόμο για να το κάνει», με το ανεξάρτητο Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού να προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά το ήμισυ φέτος.

Ο μεγαλύτερος συντελεστής στην άνοδο του πληθωρισμού των τροφίμων ήταν τα λαχανικά, τα οποία αυξήθηκαν κατά 18,0% το έτος έως τον Φεβρουάριο. Ωστόσο στα μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν ελλείψεις σε προϊόντα σαλάτας και άλλων λαχανικών, λόγω κακών καιρικών συνθηκών στη νότια Ευρώπη και Αφρική, και τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στα προϊόντα που καλλιεργούνται εκτός εποχής σε θερμοκήπια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ευρώπη.

Οι τιμές αυξάνονται επίσης με ρυθμό ρεκόρ στα εστιατόρια και τα καφέ, όπου ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 11,4% τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά τον περασμένο χρόνο, ιδιαίτερα οι τιμές του φυσικού αερίου, σε μεγάλο βαθμό ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας δείχνουν ότι οι συνολικές αμοιβές, σε πραγματικούς όρους (προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό) μειώθηκε κατά 3,0% και οι τακτικές αμοιβές μειώθηκαν κατά 2,3% την ίδια περίοδο από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο του 2023.