Αυτά τα Χριστούγεννα ο κ. Τσίπρας κέρασε άφθονο προεκλογικό δηλητήριο. Μέρες αγάπης, αλλά ο προεκλογικός πανικός δεν του επέτρεψε ούτε μια στιγμή ανακωχής. Αυτό, όμως, που έκανε μετά τα κάλαντα (αντιπερισπασμό στην ιστορική και συγκινητική επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βόρειο Ήπειρο) ήταν πραγματικά αδιανόητο. Σε μια ακόμη κρίση διχασμού έφθασε στο σημείο να αποκαλέσει «φιέστα» τις εκδηλώσεις χαράς και ενθουσιασμού των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μιλάμε για πραγματική ύβρη!

 

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

 

Ως γνωστόν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μάλιστα έχει θητεύσει και ως πρωθυπουργός, άκουσε τα κάλαντα από τα παιδιά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ, που συνοδεύονταν από τον αντιπρόεδρο Γ. Τζομάκα.

Δεν κατάλαβα γιατί ήταν τόσο σημαντική η δήλωση Μαρτίου 2019 του κ. Τσίπρα στην οποία αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος – τέτοιες δηλώσεις έχουν γίνει ουκ ολίγες φορές και από όλους. Ούτε κατάλαβα ποιος ακριβώς εγκαλείται για την κατάσταση στην Βόρειο Ήπειρο (που σίγουρα δεν θεραπεύεται με κάποια δήλωση λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2019 και ενώ ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός για πάνω από τέσσερα χρόνια).

Αν θυμάμαι καλά, επρόκειτο για μια πολύ προσεκτική δήλωση που έγινε τότε στο Βουκουρέστι («μια πολύ αρνητική εξέλιξη αν επιβεβαιωθεί»). Κατόπιν «διπλωματικές πηγές» είχαν θριαμβολογήσει πως είχε αφαιρεθεί το ΦΕΚ για δήμευση των ελληνικών περιουσιών από την ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης. Πλην, όμως, ο κ. Τζομάκας είπε επίσης πως από τότε «δεν έχουν αλλάξει πολλά είτε σχεδόν τίποτα». Επομένως, σε τι είχε βοηθήσει τελικά εκείνη η δήλωση;

Ξέχασε, βέβαια, ο κ. αντιπρόεδρος πως τον Νοέμβριο του 2018, λίγες μόλις μέρες μετά την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, την 28 η Οκτωβρίου, στους Βουλιαράτες, αναγνωρισμένο μειονοτικό χωριό με δικαίωμα σε πλήρη χρήση εθνικών συμβόλων, ο Τσίπρας – και ως υπουργός Εξωτερικών, αφού είχε προτιμήσει τον Καμμένο του Κοτζιά – βρισκόταν στην Τετραμερή της Βάρνας (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία). Αλλά τότε δεν είχε πει λέξη για το γεγονός, ούτε καν είχε επικοινωνήσει με τον Ράμα.

Αντίθετα, είχε βρει την ώρα – την ώρα που ο άταφος νεκρός περιπλανιόταν επί δεκαήμερο από Βουλιαράτες σε Τίρανα και από Τίρανα σε Βουλιαράτες – να συζητά την από κοινού διοργάνωση μιας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης!

 

Φιέστα η υποδοχή του Μητσοτάκη στη Χιμάρα!

Τελικά, αυτό που καταλάβαμε από τα φετινά βορειοηπειρωτικά κάλαντα είναι πως σε μια μέρα χαράς και αγάπης, με παιδιά να ψάλλουν, ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε φιέστα την περιοδεία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρειο Ήπειρο και στη Χιμάρα. Η διαφορά μας είναι πως εμείς δεν αποκαλούμε φιέστα την χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Κουμουνδούρου – σεβόμενοι την παρουσία των μικρών παιδιών, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν για άθλιες δηλώσεις.

Το άκρον άωτον της υποκρισίας ήταν πως όταν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Βόρειο Ήπειρο είχε αναβληθεί λόγω κακοκαιρίας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο καιρός ήταν ένα πρόσχημα. Και όταν ο Μητσοτάκης πήγε, τον κατηγόρησε για φιέστα!

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ένας από τους λόγους που εγώ δεν αποδέχτηκα την πρόσκληση του φίλου μου Έντι Ράμα ήταν διότι ποτέ δεν θα μπορούσα να δεχτώ, χωρίς να έχουν προχωρήσει τα μειονοτικά θέματα, να οργανώνω φιέστες» – αλλά δεν είχε πρόβλημα με την φιέστα στη Βάρνα.

Επομένως, όταν οι Έλληνες της πολύπαθης Βορείου Ηπείρου έτρεξαν να υποδεχθούν τον συνοδευόμενο από τον Πύρρο Δήμα Μητσοτάκη, όταν ανέμιζαν τις ελληνικές σημαίες, όταν φώναζαν «Ελλάς, Ελλάς σκέπασε κι’ εμάς», όταν θυμούνταν με συγκίνηση ότι άλλος πρωθυπουργός μετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1991 δεν είχε πατήσει το πόδι του στα βασανισμένα χωριά τους, όλοι αυτοί οι Έλληνες της εθνικής μας μειονότητας, έπαιρναν μέρος σε φιέστα!

Δεν υπάρχουν λόγια για να χαρακτηρίσει κανείς το αχαρακτήριστο! Πρέπει ο άνθρωπος να μην σκέφτεται καθόλου! Είναι τέτοια η μανία του για τον Μητσοτάκη, που δεν διστάζει να την στραφεί κατά της ίδιας της εθνικής μας μειονότητας. Εκμεταλλευόμενος, βέβαια, τα εσωτερικά της προβλήματα και ενισχύοντας την διχόνοια μέσα στην… ΟΜΟΝΟΙΑ!

Όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε σε εκείνο το ταξίδι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην περιοχή, που ξεκίνησε από τα Τίρανα και κατέληξε σε μια περιοδεία-προσκύνημα στη Βόρειο Ήπειρο – αναρωτιόμασταν τότε πού βρέθηκαν τόσες ελληνικές σημαίες, πού ήταν κρυμμένες από το καθεστώς Χότζα επί 45 ολόκληρα χρόνια! – μεταφερθήκαμε νοερά σ’ εκείνη την εποχή των κοσμογονικών αλλαγών και νιώσαμε ρίγη συγκίνησης.

Ρίγη συγκίνησης ένιωσαν και όλοι οι Έλληνες παρακολουθώντας από τις τηλεοράσεις τους τις μοναδικές στιγμές του 2022.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με το δημόσιο αίσθημα. Και βέβαια ούτε η τελευταία.

Στην πραγματικότητα, μάλλον προσπάθησε με αυτόν τον εθνικά απαράδεκτο τρόπο να δικαιολογηθεί επειδή ο ίδιος, τρέχοντας μεταξύ Σκοπίων και Βοσνίας, δεν βρήκε τον χρόνο – και σίγουρα ούτε την διάθεση – να επισκεφθεί την Βόρειο Ήπειρο ούτε μία φορά!

Αυτό που στην πραγματικότητα έκανε, ήταν μυστικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία. Οι οποίες ουδέν απέφεραν! Και αυτός είναι ο λόγος που δεν πήγε στα Τίρανα. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδιζε να επισκεφθεί την Βόρειο Ήπειρο.

Ο ισχυρισμός ότι δεν θέλησε να βρεθεί στο πλευρό των Ελλήνων της μειονότητας επειδή διαρκούσε το πρόβλημα με τις περιουσίες τους είναι τουλάχιστον παιδαριώδης. Αντίθετα, ήταν ένας λόγος παραπάνω για να τους επισκεφθεί, να τους ενθαρρύνει και να τους διαβεβαιώσει ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους – όπως έπραξε ο Μητσοτάκης.

 

Αυτά που «ξέχασαν»

Δυστυχώς με την σημερινή αδιανόητη χριστουγεννιάτικη συμπεριφορά του, ο κ. Τσίπρας μας αναγκάζει να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες του. Και όλα όσα «ξέχασε» ο κ. Τζομάκας.

-Μεταξύ του 2016 και του 2018 τα μειονοτικά χωριά δεινοπάθησαν με καθημερινές εισβολές στα σπίτια, βιαιοπραγίες κατά ηλικιωμένων, κάψιμο και ποδοπάτημα σημαιών, κλοπές και λεηλασίες, φθορά ελληνικών πινακίδων, κατέβασμα σημαιών από πλατείες και εκκλησίες. Όλα αυτά αποτέλεσμα της δράσης της παρακρατικής εθνικιστικής ομάδας του Αλβανοκοσοβάρου Ταχίρ Βελίου «Κίνημα για τη Μεγάλη Αλβανία», που από τον Δεκέμβριο του 2016 πραγματοποιούσαν καταδρομικές επιχειρήσεις στις μειονοτικές περιοχές. Δεν θυμάμαι καμιά δήλωση Τσίπρα εκείνη την περίοδο.

-Στις 6 Ιουνίου 2016, ημέρα επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Κοτζιά στην Αλβανία, το κόμμα των Τσάμηδων «Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα», που συμμετείχε στην κυβέρνηση Ράμα με υφυπουργούς, οργάνωσε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Τιράνων και πορεία προς το Υπουργείο Εξωτερικών, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Σπετίμ Ιντρίζι, που κατείχε θέση αντιπροέδρου στο αλβανικό Κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο Κοτζιά και την συνάντησή του με τον ομόλογό του Μπουσάτι, ενώ το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Τσαμουριά, μητέρα μας, περίμενέ μας».

-Επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2017, άρχισαν οι κατεδαφίσεις κτιρίων στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας.

-Αδιάφορα σφύριξαν και ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς όταν τον Οκτώβριο του 2017, στην Αλβανία ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο αναγνωρίστηκαν εννιά εθνικές μειονότητες – ενώ μέχρι τότε αναγνωρίζονταν μόνο τρεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε, οι Ελληνοβλάχοι Αλβανίας ανακοίνωσαν ότι δεν αποτελούν ξεχωριστή εθνική μειονότητα, παρά μόνο αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

-Με άταφο τον Κατσίφα η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας (Καμμένος και Κόλλια) είχαν αρπάξει στις 3 Νοεμβρίου 2018 από ένα Χιούι και έτρεχαν στα νησιά και στα ελληνοαλβανικά σύνορα – χωρίς καμιά αναφορά στην δολοφονία της 28ης Οκτωβρίου. Την ίδια μέρα της δολοφονίας, ο Κουφοντίνας έλαβε την τέταρτη άδεια εξόδου, την επομένη ο Καμμένος επισκεπτόταν την Μόσχα και ο Τσίπρας εκφωνούσε ομιλία στην Ευρωαραβική Σύνοδο, στις 31 Οκτωβρίου ο Καμμένος επισκεπτόταν το Κατάρ, την 1 η Νοεμβρίου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαζε μυστικά για την ΕΡΤ, μετά ο Τσίπρας πήγε στη Βάρνα και πάντα με άταφο τον νεκρό μας ανακοίνωναν ότι θα απέλυαν 10.000 ιερείς για να προσλάβουν άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Προφανώς είχαν ζηλώσει την δόξα του Ενβέρ Χότζα!

-Αντίθετα, στις 15 Δεκεμβρίου 2018, από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διακηρύξει: «Στο ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να βάλω νερό στο κρασί μου. Να γνωρίζει η γειτονική χώρα ότι αν θέλει να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της να γίνει κάποια στιγμή μέλος της Ε.Ε. -κάτι το οποίο όλοι το επιθυμούμε- είναι μια πορεία στην οποία καμία έκπτωση από την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν χωρά. Το μήνυμα, λοιπόν, αυτό είναι ξεκάθαρο, απευθύνεται προς όλους, απευθύνεται προς τις γειτονικές χώρες και απευθύνεται προφανώς και προς την ίδια την Ε.Ε. που αποτελεί τον τελικό θεματοφύλακα και κριτή της πορείας προσέγγισης με την Ευρώπη όλων των υποψηφίων προς ένταξη χωρών». Νωρίτερα, στις 12 Δεκεμβρίου, είχε αποστείλει επιστολή στον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν «με θέμα την απαράδεκτη απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να παραχωρήσει στο αλβανικό Υπουργείο Τουρισμού εκτάσεις στη Χιμάρα που περιλαμβάνουν ιδιοκτησίες μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

 

Απίστευτες διαρροές από την ΕΛ.ΑΣ

-Μετά την δολοφονία Κατσίφα, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε διαρροές προσωπικών δεδομένων του νεκρού και του δήθεν ποινικού μητρώου του (παραλείποντας, βέβαια, ότι είχε αθωωθεί πανηγυρικά), ενώ χρειάστηκε να περάσουν έξι μέρες για να στείλει στην Αλβανία Έλληνα αξιωματικό.

Στις 2 Νοεμβρίου η ΕΛ.ΑΣ είχε εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας θα μεταβεί, σήμερα Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στην Αλβανία, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας. Ο Έλληνας αξιωματικός θα συνεργαστεί με την αλβανική αστυνομία προκειμένου να λάβει όλες τις  πληροφορίες που διαθέτει σχετικά με την έρευνα γύρω από τις περιστάσεις του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα την 28η Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες».

Τρεις ώρες αργότερα, έστειλε… διόρθωση, που είχε ως εξής:

«Έλληνας αξιωματικός της Αστυνομίας μεταβαίνει σήμερα στην Αλβανία, προκειμένου, σε συνεργασία με την αλβανική αστυνομία, να λάβει όλες τις πληροφορίες που διαθέτει σχετικά με την έρευνα για την υπόθεση της ένοπλης συμπλοκής κατά την οποία σκοτώθηκε ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας, 35 ετών, την ημέρα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στις Βουλιαράτες του νομού Αργυροκάστρου. Η παρουσία του Έλληνα αξιωματικού συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Μέσα σε τρεις ώρες στην ΕΛ.ΑΣ είχαν ανακαλύψει ότι ο άτυχος νέος ήταν ομογενής, ότι οι Βουλιαράτες αποτελούν καθαρά μειονοτικό χωριό και ότι στις 28 Οκτωβρίου έχουμε κάποια επέτειο.

-47 βορειοηπειρωτικά σωματεία είχαν επί του θέματος υποβάλει σειρά ερωτημάτων στην ΕΛ.ΑΣ, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση.

-Στις 8 Νοεμβρίου 2018, σε συνέντευξή του στον Alpha, ο κ. Τσίπρας είχε πει τα ακόλουθα:

«Σήμερα είναι μέρα πένθους για οικογένεια και ομογένεια, δεν θέλω να μπω σε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Κατανοώ το πένθος της οικογένειας, την χαροκαμένη μάνα. Δικαιολογημένη η πικρία και ο θυμός. Δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει. Ζητήσαμε διαλεύκανση της υπόθεσης και τη συμμετοχή Έλληνα αστυνομικού. Μας υποσχέθηκαν να μας δώσουν πλήρες πόρισμα για την υπόθεση. Θέλω να πω, πως αυτό το πολύ δυσάρεστο συμβάν δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε στρατηγική στο να έρθουμε κοντά με τη γειτονική χώρα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ξεχάσαμε τι γινόταν την 28η Οκτωβρίου στο χωριό: Είχαμε ταφή οστών πεσόντων ηρώων στην Αλβανία, κάτι που έγινε μετά από 70 χρόνια. Αυτές οι εξελίξεις έχουν αξία». Παρουσία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, θυμίζω…

Και επιτέλους, όταν από το 2018, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός σου επί των Εξωτερικών (Κοτζιάς) διακηρύσσει urbi et orbi ότι… δεν θα φύγει διακοπές αν δεν λύσει όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν με την Αλβανία (για να καταλήξει να φύγει γενικώς από την κυβέρνηση), πάει πολύ να παριστάνεις τον Ταλεϋράνδο.

Και κυρίως, είναι ανεπίτρεπτο να μιλάς για φιέστες όταν γνωρίζεις πολύ καλά ότι με διάφορα τερτίπια παρεμποδίζεται η υποψηφιότητα για τον Δήμο της Χιμάρας του ομογενούς Φρέντυ Μπελέρη (που υποδέχθηκε τον Μητσοτάκη στη Χιμάρα ως πρόεδρος της Ομόνοιας στην πόλη) για μια υπόθεση που παραμένει ανοικτή από το… 2003! Πολύ περισσότερο όταν επί των ημερών σου το υπουργείο των Εξωτερικών είχε καταγγείλει τον αποκλεισμό του.

Ο κ. Τσίπρας μετέτρεψε την γιορτή αγάπης των Χριστουγέννων σε γιορτή διχασμού, εργαλειοποιώντας την εθνική μειονότητα. Και αυτό είναι κάτι που οι ομογενείς μας δεν θα του συγχωρήσουν!

 

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος