Τη συνεχιζόμενη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον κλάδο της εστίασης, εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας από το βήμα του διήμερου 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Συλλόγων Εστίασης που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Εστίαση: Μετασχηματισμός και Βιωσιμότητα». Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η EstiasiGreece και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).
«Ως κυβέρνηση αισιοδοξούμε για ακόμη καλύτερες μέρες και μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα πιο υγιές και στέρεο μέλλον. Βασιζόμαστε στις προσπάθειες και τις προτάσεις των ανθρώπων και των επαγγελματιών του κλάδου. Στη Θεσσαλονίκη ζούμε και αναπνέουμε μέσα από την εστίαση», επισήμανε ο κ. Καλαφάτης και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό οι προτάσεις που θα κατατεθούν να έχουν μια ρεαλιστική βάση. «Έχουμε ανοικτές τις πόρτες να τις ακούσουμε και να συνεργασθούμε για ένα κοινό μέλλον που θα βοηθήσει βεβαίως τους επιχειρηματίες αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση του πληθωρισμού, ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποφεύγοντας τα λουκέτα και τις απολύσεις εργαζόμενων. «Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι εσείς επιδείξατε επαγγελματισμό και υπευθυνότητα και δικαιούστε τον έπαινο όλων. Σταθήκατε όρθιοι και μπορείτε τώρα να θεμελιώσετε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών σας, αλλά και να προχωρήσετε στον μετασχηματισμό που απαιτούν οι καιροί», επισήμανε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης.
Σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο της εστίασης, ο κ. Καλαφάτης υπενθύμισε ότι διατέθηκαν 43 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων στη διάρκεια της πανδημίας, με τον «κλάδο της εστίασης να έχει το δικό του σημαντικό μερτικό», όπως είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε-μεταξύ άλλων- στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, στην απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου και την παροχή κεφαλαίου κίνησης.
Πρόσθεσε δε ότι ακόμη και σήμερα, με την ενεργειακή κρίση «η κυβέρνηση διέθεσε ήδη πάνω από 13 δισ. ευρώ στηρίζοντας νοικοκυριά, αλλά και μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες». Επιπλέον, μίλησε για τα 70 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων που έχει στη διάθεσή της η χώρα στα επόμενα χρόνια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και υπογράμμισε ότι «είναι καθαρή η προσπάθεια της κυβέρνησης να απενεχοποιηθεί στην πράξη η έννοια της επιχειρηματικότητας και του υγιούς επιχειρείν, κάτι το οποίο για πολλά χρόνια και μέσα από πολλές θεωρίες πολιτικών σχηματισμών αποτελούσε όνειδος».