Χαιρετισμό στο 12ο Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. και στο φοιτητικό συνέδριο για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα του ΠΑ.ΜΑΚ απηύθυνε ο υφυπουργός εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών.

«Το 12ο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. πραγματοποιείται στη βαριά σκιά του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, μιας τραγωδίας που μας έχει συγκλονίσει όλους. Και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που έχασε 12 από τα παιδιά του, 12 από τους φοιτητές του, πονάει περισσότερο απ’ όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Οι θέσεις αυτών των παιδιών στα έδρανα είναι κενές και το κενό που έφερε η απώλειά τους είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο», τόνισε ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του 12ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Και πρόσθεσε: «Συλλυπούμαστε τις οικογένειές τους, τους γονείς, την οικογένεια του Πανεπιστημίου για τον άδικο και ξαφνικό χαμό τους. Αποτελεί καθήκον και χρέος να μην τους ξεχάσουμε. Να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια ώστε το «Ποτέ Ξανά» να γίνει πράξη».

 

«Το 12ο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης, φέρνει εξ ορισμού τις νεότερες εξελίξεις, καταδεικνύει τη σύγχρονη δυναμική και την εξωστρέφεια του Τμήματος. Κομίζει σαφώς αισιοδοξία, ως οφείλει, στην ιατρική έρευνα και στους νέους ερευνητές και είναι πολύ σημαντική -όπως γνωρίζω- η μεγάλη συμμετοχή των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με επιστημονικές εργασίες που καταδεικνύουν τη δυναμική των νέων επιστημόνων και τη διάθεσή τους να πετύχουν στο λειτούργημα και στο έργο της Ιατρικής. Κάθε εργασία που παρουσιάζεται στο 12ο Επιστημονικό Συνέδριο, κάθε βήμα αυτών των νέων ερευνητών είναι κι ένα ακόμη βήμα ισότητας στην ευκαιρία. Γιατί, όλοι θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας τις ίδιες δυνατότητες, να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, την ίδια στήριξη στην υλοποίηση των φιλοδοξιών τους.

Πιστεύω ότι το 12ο Επιστημονικό Συνέδριο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα μεγάλα βήματα που κάνει τελευταία το Τμήμα Ιατρικής σε πολλά επίπεδα. Και θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα στον επιστημονικό και γόνιμο διάλογο για την επίτευξη των στόχων που οδηγούν στην αντιμετώπιση ασθενειών και προβλημάτων υγείας, στις νεότερες εξελίξεις και πρακτικές σε θεραπείες, σ’ ένα ισχυρό και βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

 

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης απηύθυνε χαιρετισμό στο Φοιτητικό Συνέδριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας “CYF Congress II – Create your future” που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Δ.Π.Θ. “Ιωάννης Καποδίστριας”.

 

Αφού εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν και την ανείπωτη θλίψη του για την αδόκητη απώλεια των συμπολιτών μας που χάθηκαν στο πρόσφατο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, τόνισε:

«Σίγουρα χρειάζεται να κάνουμε ακόμη πιο πολλά για τους νέους μας. Σίγουρα χρειάζεται να σας ακούμε πιο καλά. Σίγουρα σας χρωστάμε εξηγήσεις για όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Μπορώ, όμως, να πω πως η Κυβέρνηση δεν ξέχασε, νοιάστηκε για τη νέα γενιά. Κι αυτό το αποδεικνύουν σειρά δράσεων και προγραμμάτων:

– Είναι ανάμεσα στα άλλα, τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Είναι τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. που περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης και υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

– Είναι οι δράσεις του προγράμματος «Σπίτι μου» για την παροχή προσιτής και ποιοτικής στέγης στους νέους μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή. Το πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για νέους και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη στέγαση νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

 

Οι νέες και οι νέοι της πόλης μας, μπορείτε να αισιοδοξείτε και για το πρότζεκτ των 30 και πλέον έργων για τη Θεσσαλονίκη, που επανατοποθετεί την πόλη μας στον χάρτη της γειτονιάς μας. Μπορείτε να αισιοδοξείτε γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και Θράκη, επιλέγονται ήδη για επενδύσεις από εταιρείες κολοσσούς, όπως η Pfizer, η Deloitte, η Cisco. Γιατί γίνονται πόλος για νέες επενδύσεις που φέρνουν νέες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μπορούμε να αισιοδοξούμε γιατί, πέρα από τα μοναδικά πλεονεκτήματα της η πόλη μας, η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα έχουμε ως δύναμη πορείας σπουδαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Δημοκρίτειο, έχουμε σπουδαίο επιστημονικό προσωπικό, έχουμε μοναδικά καταρτισμένο, φοιτητικό δυναμικό, έχουμε εσάς», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.