«Ας βάλουμε, στο νου και την καρδιά μας, ένα νέο ελληνικό όραμα κι ας κάνουμε το 2021 αφετηρία επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης, υπερηφάνειας και ανάτασης» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ανοίγοντας απόψε τις εργασίες του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει διαδικτυακά, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με τίτλο : «Η Μακεδονία στην Επανάσταση του 1821: Πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιστοριογραφικές διαστάσεις».

«Συμπληρώνοντας, φέτος, διακόσια χρόνια από τότε που οι πρόγονοι μας σήκωσαν το λάβαρο της ελληνικής επανάστασης, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Ας διδαχθούμε από τα λάθη και ας εμπνευστούμε από τα επιτεύγματα της ιστορικής διαδρομής μας. Ας συστρατευτούμε, με αισιοδοξία και με εθνική αυτοπεποίθηση, στο δρόμο που μας πάει ακόμη πιο γρήγορα, ακόμη πιο ψηλά».

Ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε το ρόλο της ΕΜΣ στην έρευνα και την ανάδειξη της ιστορίας και των πηγών που αφορούν τη Μακεδονία και αναφέρθηκε και στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες στα εδάφη της για την ελληνική ανεξαρτησία.

«Ήταν παρόντες, οι πρόγονοί μας στον ξεσηκωμό του έθνους και οφείλουμε να αναδεικνύουμε τη συμμετοχή τους. Και οφείλουμε να αναδεικνύουμε και να τιμούμε τους αγώνες που ακολούθησαν ως την απελευθέρωση και αυτής της ελληνικής, από τα πανάρχαια χρόνια, ελληνικής γης» είπε ο υφυπουργός και συνέχισε:

«Η Μακεδονία υπήρξε από τις πρώτες υπόδουλες ελληνικές περιοχές που σήκωσαν το λάβαρο της ελευθερίας. Αλλά και από τις τελευταίες που ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό. Και αυτό σημαίνει πώς αυτή η γη ποτίστηκε με ακόμη περισσότερο δάκρυ με ακόμη περισσότερο αίμα. Σημαίνει και κάτι ακόμη, ότι η ψυχή των Μακεδόνων παρέμεινε αδούλωτη και ελεύθερη».

Στο διεθνές συνέδριο της ΕΜΣ συμμετέχουν εικοσιπέντε πανεπιστημιακοί και άλλοι ειδικοί ερευνητές, με σκοπό την ανάδειξη άγνωστων πτυχών της εθνεγερσίας των Ελλήνων στο μακεδονικό χώρο.

 

Χαιρετισμοί Α. Τζιτζικώστα, Κ. Ζέρβα

«Οι επετειακές εκδηλώσεις εορτασμού και μνήμης για την ελληνική επανάσταση του 1821 έχουν ξεκινήσει σε όλη τη χώρα, ανάμεσα τους, το πολύ σημαντικό συνέδριο που διοργανώνει η ΕΜΣ» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι αγώνες που έγιναν στην περιοχή την εποχή της εθνεγερσίας αποτελούν «βασικό και αναπόσπαστο κεφάλαιο» του συλλογικού εγχειρήματος για την ελληνική ανεξαρτησία.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στους αγώνες που δόθηκαν στη Χαλκιδική, στον Όλυμπο, στη Νάουσα και τη Δ. Μακεδονία και πρόσθεσε ότι τις πτυχές τους αναδεικνύει με το συνέδριο της η ΕΜΣ, της οποίας το έργο, όπως είπε, «στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα προσωπικά, αλλά και ως δήμαρχος της πρωτεύουσας της Μακεδονίας» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, για τη συμμετοχή και το χαιρετισμό του στο συνέδριο, σημειώνοντας ότι στη σημερινή συγκυρία που αντιμετωπίζουμε την πανδημία του κορωνοϊού είναι καλό να αναλογιστούμε, ότι «το Γένος μας έχει περάσει πολύ πιο δύσκολες στιγμές και τις πέρασε τελικά νικηφόρα».

Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι το συνέδριο της ΕΜΣ αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια ανάδειξης και υπενθύμισης των αγώνων στην περιοχή, ώστε «να μάθουμε καλύτερα ποιοι είμαστε εμείς οι Μακεδόνες». Πρόσθεσε, ότι «παρόλο, που η επανάσταση στον τόπο μας καταπνίγηκε, η καθήλωση των οθωμανικών δυνάμεων στη Β. Ελλάδα είχε θετικό αποτέλεσμα», επειδή, όπως είπε, έδωσε χρόνο στους συμπατριώτες στη νότια Ελλάδα να οργανωθούν καλύτερα απέναντι στις οθωμανικές δυνάμεις.

Τόνισε, ακόμη, ότι η «ανταπόδοση» από την απελευθερωμένη νότια Ελλάδα ήρθε μετά από περίπου οκτώμισι δεκαετίες, λέγοντας: «Ο Μακεδονικός μας Αγώνας θεωρείται συνέχεια της ελληνικής επανάστασης της εθνικής μας ολοκλήρωσης» και πρόσθεσε: «Οι προκλήσεις δεν έλειψαν ποτέ από αυτό τον τόπο. Ας γίνει αφορμή (η επέτειος της ελληνικής επανάστασης) να ξανασυστηθούμε στον κόσμο, ως ένα έθνος με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Είναι μια εξαιρετική στιγμή για την Ελλάδα…. να θυμηθεί και να θυμίσει».

 

Γεγονός παγκόσμιας σημασίας η ελληνική επανάσταση, ανέφερε, ο Β. Πάππας – Χαιρετισμοί μητροπολίτη Άνθιμου, πρυτάνεων