Τα καλά νέα των ημερών αφορούν το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο εκτιμάται ότι θα πωλείται σε τιμές έως 20% χαμηλότερες από πέρυσι. Σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα (η διάθεσή του ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου), η τιμή ενός λίτρου αναμένεται ότι θα κυμαίνεται από 1,10 ευρώ έως 1,20 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για μείωση στην τιμή του τουλάχιστον 20-30 λεπτών/λίτρο σε σύγκριση με το 1,40 ευρώ το 2023 και θα είναι η χαμηλότερη τιμή από το 2019.

Για χιλιάδες νοικοκυριά που δικαιούνται και το σχετικό επίδομα, η τελική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί ακόμη πιο χαμηλά, καθώς θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα µε τις εκτιμήσεις των βενζινοπωλών, υπάρχει πιθανότητα να δούμε τελικές τιμές κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο, ειδικά αν γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων η επιδότηση να µπει κατευθείαν στην αρχική τιμή διάθεσης του προϊόντος, δηλαδή οριζόντια στην τιμή που θα πωλούν τα διυλιστήρια προς τις εταιρείες χονδρικής και προς τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Με την έναρξη της διανομής του πετρελαίου θέρμανσης θα ενταθούν και οι έλεγχοι στην αγορά, προσπαθώντας να εντοπίσουν τους παραβατικούς και τους επιτήδειους που κατά το παρελθόν ταλαιπωρούσαν τους καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ θετική είδηση για χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία αγωνίζονται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία να βγουν από τη δίνη της δύσκολης πραγματικότητας, σε μια εποχή που η ακρίβεια είναι ο ρυθμιστής των πάντων στον οικογενειακό προϋπολογισμό.