Έκθεση 67 σελίδων, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο «Με χτύπησαν τόσες φορές που δεν μπορώ να μετρήσω» (I Was Hit Many Many Times I Can’t Count) από το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Human Rights Watch), διαπίστωσε ότι τα παιδιά αθλητές στην Ιαπωνία συχνά υφίστανται σωματική και λεκτική και μερικές φορές σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της προπόνησης, μετά από έρευνα σε περισσότερους από 800 αθλητές σε 50 αθλήματα.
«Οι συγκεκριμένες καταχρήσεις που καταγράψαμε περιλαμβάνουν χαστούκια, κλοτσιές ή χτυπήματα με αντικείμενα (και) υπερβολική ή ανεπαρκή τροφή και νερό» δήλωσε ο Μίνκι Γουόρντεν, διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών στο Human Rights Watch (HRW).
Το 2013, η Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή (JOC) υποσχέθηκε να λάβει μέτρα για την εξάλειψη της βίας μεταξύ των αθλητικών ομοσπονδιών της, αφού μια εσωτερική έρευνα αποκάλυψε ότι πάνω από το 10% των αθλητών της ήταν θύματα εκφοβισμού ή παρενόχλησης.
Έκοψε επίσης τη χρηματοδότηση της ομοσπονδίας του τζούντο, αφού οι προπονητές βρέθηκαν να κακοποίησαν σωματικά γυναίκες αθλήτριες.
Το HRW ανέφερε ότι δεν έχουν γίνει αρκετά από τότε και απαίτησε από το Ιαπωνικό Αθλητικό Συμβούλιο και τη ΔΟΕ να χρησιμοποιήσουν τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες ως καταλύτη για αλλαγή.
Σημείωσε ότι η κακοποίηση παιδιών στον αθλητισμό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ότι τα συστήματα αναφοράς για κακοποίηση είναι αδιαφανή και ανεπαρκή.
«Το Human Rights Watch καλεί την Ιαπωνία να λάβει αποφασιστικά μέτρα και να ηγηθεί στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης» δήλωσε ο Γουόρντεν.
Η έκθεση βασίστηκε σε συνεντεύξεις με νυν και πρώην αθλητές. Από τους 381 ερωτηθέντες στην έρευνα ηλικίας 24 ετών και κάτω, το 19% δήλωσε ότι χτυπήθηκαν με τα χέρια ή κάποιο αντικείμενο, δέχθηκαν χαστούκια, κλωτσιές, ενώ συμμετείχαν σε αθλήματα.
Επίσης το 18% ανέφερε ότι βιώνει λεκτική κακοποίηση και το 5% ότι βίωσε σεξουαλική επίθεση ή παρενόχληση ενώ συμμετείχαν στον αθλητισμό ως παιδιά.