Συνολικά 2.529 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 20:00, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, λόγω των πλημμύρων που έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά κυρίως στη Θεσσαλία, από την κακοκαιρία Daniel. 

Να σημειωθεί ότι ειδικότερα, σχετικά με την κατάσταση στη Λάρισα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ενημέρωσε πως το κέντρο της πόλης δεν έχει πληγεί, αλλά σημείωσε: «Είμαστε σε εγρήγορση, έχουν σταλεί μηνύματα από το "112" στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στην Γιάννουλη, στον Ιπποκράτη, στον Άγιο Θωμά με σκοπό να αποφύγουμε οποιαδήποτε απειλή για τους πολίτες οι οποίοι μένουν στην περιοχή».

Στη συνέχεια, τόνισε: «Όλο το βράδυ οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλοι θα είμαστε στο πεδίο. Το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί, ωστόσο τα περίχωρά της στο νότιο και βόρειο κομμάτι έχουν μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα». 

6.882 κλήσεις

Επίσης, η Πυροσβεστική ανέφερε στην ενημέρωσή της πως κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρεται παραπάνω, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.882 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λήφθησαν 4.903 κλήσεις, εκ των οποίων, οι 2.272 έγιναν από τη Μαγνησία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 658 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα.

Στη Λάρισα έγιναν 370 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 149 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 190 άτομα.

Στην Καρδίτσα, 1.390 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 286 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 560 άτομα.

Στα Τρίκαλα, 751 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 118 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 483 άτομα και στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν 850 κλήσεις, εκ των οποίων οι 115 προέρχονται από περιοχές της βόρειας Εύβοιας και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.

Στον Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας έγιναν 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 252 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα.

Στη Θήβα και στη Λειβαδιά Βοιωτίας, 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφηκαν 40 κλήσεις. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου και στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έγιναν 139 κλήσεις, εκ των οποίων, οι 12 ήταν από τις Σπέτσες και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων.

Από την Επίδαυρο προέρχονταν 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα.

Από το Κρανίδι, 80 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.

Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων και στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων.

Τέλος, στην Περιφέρεια Αττικής έγιναν 950 κλήσεις, εκ των οποίων, οι 826 ήταν σε περιοχές του λεκανοπεδίου και πραγματοποιήθηκαν 583 αντλήσεις υδάτων, 45 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.

Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι, 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων.

420 εναέριες διασώσεις

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από εχθές, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023, μέχρι σήμερα, Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις.

Συγκεκριμένα, 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α, 310 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 20 ελικόπτερα, εκ των οποίων 7 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και 3 είχαν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών από την Ελβετία.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα, καθώς και Σ.μη.Ε.Α. της Πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Η συμβολή του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων

Από πλευράς του, το Λιμενικό Σώμα έχει προχωρήσει σε 44 απεγκλωβισμούς πολιτών στις θαλάσσιες περιοχές Χοντρή Άμμος, Χόρτο, Μηλίνα και Πλατανιά του νομού Μαγνησίας, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν με δύο πλωτά του Λιμενικού και ένα ρυμουλκό υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης του Σώματος.

Όλοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου. Σε εξέλιξη είναι επίσης επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων στην παραλία Χορευτό. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα έως τώρα έχουν απεγκλωβιστεί 17 άτομα και σε σύνολο 61. Στις επιχειρήσεις συνέδραμε και ένα ελικόπτερο του λιμενικού.

Με τη σειρά του, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει προχωρήσει σε 1.158 (ΓΕΣ-183, ΓΕΝ-30, ΓΕΑ-33 και ΔΕΠ-912) απεγκλωβισμούς στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Ακόμα, στις πληγείσεις περιοχές επιχειρούν 448 άτομα, από 378 που ήταν, ενώ προστέθηκε άλλος ένας λόχος της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης. Επίπλέον έχουν διατεθεί 14 Ειδικά Οχήματα Hummer (από 13), 47 Οχήματα Γενικής Χρήσης (από 46), 2 Ασθενοφόρα (από 1), 66 λέμβοι (από 52) ενώ οχήματα φορτωμένα με 2 Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη ισχύος 300 και 550 kVA κινούνται προς τη Λάρισα για κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.