Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο των «αριστερών» του ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφοντας την ήττα του κόμματος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης
Ενα άγνωστο παρασκήνιο με σοβαρές προεκτάσεις για το μέλλον της συνοχής και της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται πίσω από την «αχρείαστη» διχογνωμία που ενέσκηψε στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας και άτυπος ηγέτης της ριζοσπαστικής πτέρυγας του κόμματος Ε. Τσακαλώτος υπέδειξε τον Γ. Βαρουφάκη και όχι τον Ν. Ανδρουλάκη ως τον καταλληλότερο σύμμαχο της Κουμουνδούρου για τη συγκρότηση μιας διακυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο.
Σε πρώτη φάση, η αναφορά του αυτή ερμηνεύτηκε ως «βόμβα» στα θεμέλια του επικοινωνιακού αφηγήματος που επιχειρεί να στήσει ο Α. Τσίπρας με το να προτάσσει ως εθνική αναγκαιότητα τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τις προοδευτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, δηλαδή τη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, η ανάλυση αυτή είναι εξόχως ρηχή και γι’ αυτό σηκώνει βαθύτερες ερμηνείες, που δεν σχετίζονται μόνο με το εάν ο Ε. Τσακαλώτος ήθελε να «προβοκάρει» τον Αλ. Τσίπρα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον Γ. Βαρουφάκη προνομιακό συνομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ.
Aπάντηση στην «Πασοκοποίηση»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ε. Τσακαλώτος με τη συγκεκριμένη παρέμβασή του έδωσε και το σήμα για ενδεχόμενη απελευθέρωση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εθνικών εκλογών από τα δεσμά της προεδρικής γραμμής, σε περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας συνεχίζει να θεωρεί ότι η μετεξέλιξη του κόμματος «περνάει» μέσα από την «πασοκοποίηση» της Κουμουνδούρου και τη μετατροπή του κόμματος σε μια μεταμοντέρνα εκδοχή της συστημικής σοσιαλδημοκρατίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά την παρέμβαση του Ε. Τσακαλώτου, ο οποίος υπέδειξε το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη ως τον ιδανικότερο πολιτικό φορέα για να συνεννοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μιας γνήσιας αριστερής διακυβέρνησης, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να υποβαθμίσει τη συμβολή του ΜέΡΑ25 στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, εκφράζοντας αμφιβολίες για το εάν στις εθνικές εκλογές θα καταφέρει να μπει στη Βουλή.
Διαφοροποίηση
«Δεν μπορώ να γνωρίζω αν ο κ. Βαρουφάκης θα είναι στη Βουλή ή όχι. Και δεν μπορώ να γνωρίζω ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί» ήταν η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί με τον Γ. Βαρουφάκη.
Αν όντως συμμεριζόταν την άποψη του Ε. Τσακαλώτου για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25 είναι βέβαιο ότι ο Αλ. Τσίπρας θα ευχόταν την ενδυνάμωση του κόμματος του Γ. Βαρουφάκη και δεν θα απαξίωνε τη συμμετοχή του στο πολιτικό παιχνίδι με το να αμφισβητεί την επιρροή του στο εκλογικό σώμα.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 κ. Μιχάλης Κριθαρίδης έδωσε απάντηση στον Α. Τσίπρα, λέγοντας «πως δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη να μείνουμε εκτός Βουλής».
Ομως το θέμα που έχει ανοίξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τον Γ. Βαρουφάκη δεν έχει να κάνει με το εάν οι πολιτικοί αντίπαλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αξιοποίησαν τις δηλώσεις του Ε. Τσακαλώτου με σκοπό να επαναφέρουν στη μνήμη του εκλογικού σώματος την περίοδο του 2015, αλλά με μια υποβόσκουσα φημολογία περί «διαφοροποίησης» της αριστερής πτέρυγας του κόμματος την επομένη των εθνικών εκλογών από την επίσημη γραμμή της ηγεσίας, που βλέπει «φως» επιβίωσης στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ο άλλος δρόμος
Δηλαδή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί από τη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές και αποδειχτεί ότι η στρατηγική της «διεύρυνσης» του κόμματος προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς ήταν μια λανθασμένη επιλογή της ηγεσίας, τότε εκτός από την αντικειμενική αμφισβήτηση που θα υποστεί ο Αλ. Τσίπρας, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις του κόμματος θα επιδιώξουν να «συνεργαστούν» με κόμματα που δεν έχουν «ξεπουλήσει» την ψυχή τους στον διάβολο της συστημικής ενσωμάτωσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος να αναζητεί διέξοδο ιδεολογικής έκφρασης στο κόμμα του Γ. Βαρουφάκη ή ακόμη και στις πολιτικές κινήσεις άλλων κορυφαίων στελεχών της Αριστεράς, όπως του Π. Λαφαζάνη και της Ζ. Κωνσταντοπούλου.
Ρευστή κατάσταση
Το γεγονός ότι ο Ε. Τσακαλώτος κατάφερε να μετατρέψει σε σημείο αναφοράς των συμμαχιών που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γ. Βαρουφάκη δείχνει πόσο ρευστή είναι η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, αλλά ταυτόχρονα και πόσο αδύναμος αποδεικνύεται ο Αλ. Τσίπρας στο να επιβάλλει με όρους κυριαρχίας τη δική του γραμμή στο εσωτερικό του κόμματος.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”